Browsen met tabbladen in plaats van allemaal losse vensters is een van belangrijkste verbeteringen in de laatste versie van Internet Explorer. Behalve browsen op het web wordt er ook

veel op de eigen pc gebladerd, door bestanden en mappen. Op dat punt is de vernieuwing in Windows Verkenner echter al jaren ver te zoeken. QTTabBar brengt daar verandering in.

Windows Verkenner is eigenlijk sinds Windows 3.11 nauwelijks meer veranderd. Microsoft denkt blijkbaar dat de toen gevonden oplossing voor bestandsbeheer nog altijd voldoet, terwijl dat toen al nauwelijks het geval was. QTTabBar is een plug-in voor Windows Verkenner die handige tabbladen toevoegt.

Na de installatie van QTTabBar beschikt Verkenner over twee extra werkbalken. De belangrijkste is de mogelijkheid om binnen een Verkenner-venster meerdere locaties op de harde schijf geopend te hebben. Net als in de nieuwste versie van Internet Explorer en al eerder in bijvoorbeeld Firefox, heeft ieder venster een eigen tabblad. Door met de muis op het tabje te klikken, schakelt Verkenner naar die locatie en dat venster. Dit maakt het mogelijk snel tussen verschillende plekken op de computer of het netwerk te wisselen en het vergemakkelijkt het kopieren en verplaatsen van bestanden en mappen. Handig is ook dat veel bezochte mappen als favoriet kunnen worden bewaard en vanuit het menu op de QTTabBar werkbalk direct geopend.

Behalve de toegang tot de favorieten biedt deze werkbalk ook functies die het bladeren vergemakkelijken, zoals vooruit, achteruit of een niveau omhoog bladeren, het sluiten van alle vensters, het sluiten van alle vensters behalve het actieve venster, en nog heel veel meer.

U leert pas alle functionaliteit van QTTabBar kennen door veel uit te proberen. Zo bleken de configuratieopties voor QTTabBar verstopt te zitten in een menu dat verschijnt na rechtsklikken op een leeg deel van de QTTabBar-werkbalk. Er zijn maar liefst elf tabbladen vol opties waarmee u QTTabBar helemaal naar eigen wens kunt inrichten: speciale muisopties, toetscombinaties en veel uiterlijke veranderingen.
Een handleiding of helpfunctie ontbreekt. De maker geeft op zijn website een eerste aanzet, maar veel is het (nog) niet. In het forum van QTTabBar en bij Howtogeeks vinden.

QTTabBar zit werkelijk boordevol handigheidjes. Klik op het icoon vooraan iedere tab en de inhoud van de map verschijnt als uitklapmenu. Zet de muis achter een map en er verschijnt een pijl met toegang tot alle bestanden, compleet met preview.
Helaas is het programma nog niet af: sommige functies reageren slecht of lijken helemaal niet te werken. Onder de 64bit-versie van Vista gebeurt dat laatste nog het meest. QTTabBar kan behalve met Windows Verkenner ook integreren met Internet Explorer. Het biedt daar soortgelijke functionaliteit, maar minder uitgebreid en is door de komst van IE7 grotendeels overbodig. Download