Afdrukken
Hits: 2046

Op een beetje systeem zijn tegenwoordig heel wat schijfletters te vinden. Het alfabet is bijna te klein om alle schijfstations onderdak te bieden. Het is daarom soms knap lastig te achterhalen wat nu welke schijf is.

Als u ook nog veel met partities en verwisselbare media werkt, kan Drive Manager veel verduidelijken.

Een harde schijf met meerdere partities, een tweede of zelfs derde interne schijf, sleuven voor geheugenkaartjes, netwerkschijven, cd-spelers en dan hebben we nog een handvol usb-opslagapparaten die van tijd tot tijd langskomen op onze systemen. Al met al goed voor een flinke rij schijfletters. Op de allereerste pc's was dat eenvoudiger, die hadden slechts twee letters: de a:- en de b:-drive. Tegenwoordig schitteren die steeds vaker door afwezigheid, omdat er meestal geen diskettestation meer aanwezig is.
Af en toe is het best lastig om overzicht te houden. Harde schijven (partities) hebben soms een naam, maar geheugenkaarten en usb-sticks niet altijd. Drive Manager helpt u hierbij.

Drive Manager hoeft niet geinstalleerd te worden. U pakt het zip-bestand uit en kopieert het programma in een map naar keuze. Dat kan ook een verwisselbaar apparaat zoals een usb-stick zijn, zodat u het met u mee kunt nemen. Handig als u meerdere systemen hebt of soms op de pc van iemand anders werkt. U start Drive Manager door naar het mapje te gaan en op het bestand te dubbelklikken. Een snelkoppeling op het bureaubad maken kan ook. Zodra het programma draait ziet u een handig overzicht van alle schijven, met verdeeld over meer dan tien kolommen allerhande informatie. Zo is bijna altijd wel te achterhalen welke schijf achter een letter schuilgaat. Vooral handig om te weten voordat u een schijf of partitie wist door hem te formatteren. Een schijf is meestal goed te identificeren als u naar een of meer van de volgende velden kijkt: label, type, grootte (size) en leverancier (vendor).

Onderin het venster geeft u met vinkjes aan welke soorten u wel en niet wilt zien. Misschien wilt u cd/dvd-spelers en apparaten die niet zijn aangesloten liever verbergen, zodat het overzicht wat minder lang wordt. Vergeet niet de vinkjes later weer terug te zetten, anders vraagt u zich over een tijdje misschien vertwijfeld af waar uw schijven zijn gebleven.
Een handige, maar tevens wat gevaarlijke optie, is het verbergen van schijven via de optie Hide. Die worden daarmee onzichtbaar voor Windows Verkenner. In Drive Manager blijven ze uiteraard wel te zien, zodat u ze kunt terugtoveren met Reveal. Door met rechts op een schijf te klikken kunt u een keuze maken uit een uitgebreid snelmenu. Dezelfde opties zijn beschikbaar via de menubalk of in beperkte mate via het rijtje pictogrammen eronder. Er is geen hulpbestand aanwezig, maar op de website is een beknopte uitleg van het programma te vinden.

Vanuit het programma kunt u diverse Windows-functies rechtstreeks aanroepen, zodat u deze werkzaamheden vanaf een centrale plek kunt regelen. Zo kunt u de eigenschappen van een schijf opvragen, een zoekopdracht op alle schijven uitvoeren, een schijf verkennen, of een koppeling met een netwerkschijf maken. Drive Manager biedt verder nog enkele handige overzichten. Om te zien of een schijf storingsvrij draait, vraagt u de S.M.A.R.T.-informatie op, mits de schijf dat ondersteunt.
Mocht u vinden dat u nog te weinig schijfletters hebt, dan kunt u er eentje aan een map toekennen. Drive Manager 4.04