Zes kleine browsermakers zijn niet tevreden met het keuzescherm dat Microsoft verspreid. Ze vinden dat ze niet genoeg opvallen naast de grote vijf die de 'voorpagina' claimen. 

 

Om internetgebruikers meer bewust te maken van de ruime keuze aan browser, vragen de kleine browsermakers de Europese Commissie om een aanpassing van het keuzescherm. Ze willen een tekst of een plaatje die laat zien dat er meer keuzes zijn, naast de huidige horizontale scrollbar. De brief aan de Europese Commissie is ondertekend door Avant Browser, Flock, Green Browser, Maxthon, Slim Browser en Sleipnir. De andere kleine browser, K-Meleon, heeft niet getekend. De browsermakers voelen zich gepasseerd omdat ze niet mee vooraf geen feedback mochten geven op het scherm.

Azen op plek 5 Opera Het is de nummers 6 tot en met 12 er veel aan gelegen om marktaandeel te winnen. Elke 6 maanden wordt het marktaandeel van browsers opnieuw bekeken, waardoor ze in theorie de gunstige positie van nummer vijf Opera kunnen inpikken. Techworld.nl heeft de 7 browsers op een rijtje gezet en getest. Het browserkeuzescherm wordt verspreid onder ruim 100 miljoen Europese Windows-gebruikers die Internet Explorer als standaard hebben. In Nederland wordt het scherm sinds 2 maart via Windows Update verspreid.