Microsoft past de ingebouwde virtualisatie van Windows 7 aan. De XP Mode vereist niet langer virtualisatie-ondersteuning in de processor.

 

Pc's die de geïntegreerde virtualisatie met Windows XP al draaien op Windows 7 hebben de update niet nodig. Die machines hebben immers processors met hardwarematige virtualisatie-ondersteuning. De benodigde update om XP Mode op relatief oudere of goedkopere processors te draaien is ook handmatig te downloaden, meldt pc-nieuwssite Ars Technica. Deze toevoeging voor Windows 7 is beschikbaar voor zowel de 32-bit als de 64-bit uitvoering van het besturingssysteem.

Oude applicaties De virtuele installatie van XP bovenop Windows 7 is bedoeld voor zakelijke gebruikers en zit dan ook alleen in de varianten Professional, Enterprise en Ultimate. Bedrijven hebben vaak nog applicaties die toch niet draaien op de nieuwste Windows-versie. Dat overkomt ook grote bedrijven als Intel. Windows 7 heeft namelijk net als voorganger Vista een heel andere securitymodel dan XP en mist de 16-bit ondersteuning van nog oudere Windows-versies. Vista bleek al voor compatibiliteitsproblemen te kunnen zorgen. De XP Mode draait XP in Windows 7 zonder dat het oudere besturingssysteem voor eindgebruikers zichtbaar is. Dit is vergelijkbaar met de Classic-omgeving die Apple lange tijd aanbood in Mac OS X.

Buitengesloten Microsoft heeft XP Mode ontwikkeld voor middelgrote en kleinere bedrijven die mogelijk niet het budget hebben om bestaande, goed functionerende, applicaties aan te passen. Ironisch genoeg heeft de hardwarevereiste die groep deels buitengesloten. Processors met virtualisatie-ondersteuning zitten namelijk in relatief duurdere pc's, die worden aangeschaft door grotere bedrijven. Daarnaast hebben oudere pc's die processoroptie geheel niet. Het schrappen van de eis voor hardwarematige virtualisatie verbreedt volgens Microsoft dan ook de toegankelijkheid van XP Mode voor het mkb. De softwareproducent hoopt hiermee meer XP-aanhangers over te krijgen naar zijn nieuwste besturingssysteem.

Shims Overigens is er voor incompatibele applicaties nog een andere mogelijkheid van Microsoft, naast XP Mode of aanpassen van de applicatie. Windows 7 heeft een tussenlaag ingebouwd om applicaties ongewijzigd te laten draaien. Zogeheten shims vangen de communicatie tussen het oude programma en het nieuwe besturingssysteem op en zorgen voor 'vertaling'. Verder bieden diverse softwareleveranciers eigen mogelijkheden om oude applicaties op Windows 7 te draaien.