Afdrukken
Hits: 1813

In Windows XP of Vista kon u rechtsonder in de taakbalk een notificatiepictogram tonen voor uw netwerkinterfaces. Zodra er een netwerkverbinding was, kreeg u door blinkende lichtjes in het icoontje te zien of er netwerkverkeer was.

In Windows 7 blijft het netwerkicoontje daarentegen volledig statisch. Nu is dat niet zoon ramp, maar het blijft toch vreemd dat Microsoft dit subtiele en handige gedrag heeft verwijderd. Daarom heeft Igor Tolmachev zelf een tooltje geschreven dat het oude gedrag van het netwerkicoontje in Windows 7 terugbrengt: Network Activity Indicator. Als u dit icoontje zo instelt dat het altijd in het systeemvak staat (de optie Show icon and notifications in de instellingen van het systeemvak), kunt u gerust het dan nutteloze icoontje van Windows uit het systeemvak halen. In tegenstelling tot het netwerkicoontje in Windows XP toont het programma slechts één icoontje voor de inkomende en uitgaande netwerkpakketjes op alle netwerkinterfaces.

Network Activity Monitor is dus heel handig, maar het is wel te zien dat het een hobbyprojectje is. Blijft u met de muis boven het icoontje hangen, dan krijgt u het aantal verzonden en ontvangen pakketjes te zien. Helaas zegt het aantal IP-pakketjes de meeste mensen niet zo veel, en moet u rechtsklikken op het icoontje, vervolgens Network Traffic kiezen in het contextmenu en dan een netwerkinterface kiezen om het netwerkverkeer in KB of MB te zien te krijgen.

Laat uw leds blinken Het contextmenu toont tot slot ook nog een aantal handige links naar de netwerkverbindingen, firewallinstellingen en andere relevante onderdelen in het configuratiescherm van Windows. Overigens heeft Tolmachev eerder al een ander leuk tooltje ontwikkeld, Network Lights. Dit laat de ScrollLock- en NumLock-leds op uw toetsenbord oplichten telkens als er download- respectievelijk uploadverkeer is.