Er zijn diverse macroprogramma's die het mogelijk maken om dagelijkse taken te automatiseren. Toch zijn er weinig die zo eenvoudig in het gebruik zijn als FastCommand. Dit programma maakt tal van functies

toegankelijk vanuit een kleine werkbalk in de Windows taakbalk. De complete handleiding van FastCommand is zeer duidelijk en verplichte kost als u aan de slag wilt met dit programma. Na installatie krijgt u een extra werkbalk, maar wat de commando's zijn moet u uit de handleiding halen. Gelukkig is na enkele pagina's duidelijk dat FastCommand het computerleven een stuk aangenamer kan maken. Bijvoorbeeld: met F11 activeert u het tekstveld en door in typen: msn; calc; www.kernnet.nl [Enter] worden de twee applicaties geopend en opent uw standaardbrowser de gewenste pagina. Daarmee is duidelijk dat er reeds een aantal verkorte termen aangemaakt zijn die acties oproepen.

De instellingen van FastCommand zijn op te roepen door ii in het tekstveld op te geven. Daar verschijnen direct de reeds bijgeleverde afkortingen. Wat ontbreekt in die lijst zijn de stapels reeds aanwezige systeemafkortingen die de kracht van FastCommand tonen. Bij het invoeren van stop 15 geven we het commando om de computer af te sluiten over vijftien minuten. Er zijn veel snelcodes die Windows-acties of programma's kunnen uitvoeren en nog meer opties om diverse acties gelijktijdig uit te voeren.

U kunt bijvoorbeeld een snelcode maken als start die vervolgens een webpagina, Microsoft Word en Outlook opent. Ook zijn er vervolgens mogelijkheden om variabelen aan te maken die op een ander tijdstip gebruikt kunnen worden. U maakt bijvoorbeeld eenvoudig een variabele als {a} die kan staan voor c:\temp. Om een bestand te starten typt u: {a}\setup.exe, waarmee dus feitelijk het bestand c:\temp\setup.exe gestart wordt.

Ook is het numerieke toetsenbord in te zetten als startlocatie van macro's. FastCommand geeft de optie bij de instellingen om cijfers 1 tot en met 9 te gebruiken als macrostart. Dit is een prima optie voor iedereen die zich afvraagt waarom het numerieke toetsenbord uberhaupt bestaat.

FastCommand is naast een macroprogramma ook een directe toegang tot DOS-schermen, ip-adressen, een interne RSS-lezer, het intern kladblok, de Windows rekenmachine, FastCommand mp3-speler en een supersnel zoekprogramma voor bestanden op de harde schrijf. Toch moet u dat zien als bijzaken in een razendsnel startprogramma dat snelcodes omzet, want dat is de basis van FastCommand.