U kent het waarschijnlijk wel: een map vol met afbeeldingen met verkeerde bestandsnamen. Een voor een de bestandsnamen aanpassen kost behoorlijk veel tijd. Maar er is een trucje waarmee het sneller kan.

Verkeerde of onduidelijke bestandsnamen zorgen er soms voor dat u uw foto's niet gemakkelijk terugvindt. En soms misschien wel vergeet op welke datum de foto's waren gemaakt, of welke plaats u toen had bezocht. Daarom is het altijd handig om de naam van de foto's aan te passen. U kunt dit stuk voor stuk doen, maar dit kost behoorlijk veel tijd. Met deze handige truc hoeft niet nu niet zo lang meer te duren.

U kunt meerdere bestandsnamen tegelijkertijd wijzigen door alle foto's (en/of mappen) te selecteren die u wilt veranderen. Vervolgens klikt u met de rechtermuisknop op de eerste foto en kiest u voor Naam wijzigen. U kunt nu de naam invoeren die u wilt gebruiken voor alle geselecteerde foto's en druk op Enter als u klaar bent. U zult zien dat alle geselecteerde bestanden een andere naam hebben gekregen, waarbij ze oplopen in nummering. Bijvoorbeeld Foto's Robbert en Tamara (1) en zo verder.

Dit trucje om snel de bestandsnamen aan te passen geldt overigens niet alleen voor afbeeldingen, maar voor alle bestanden.

Voor een meer uitgebreide en geavanceerde manier om bestanden te hernoemen, gebruikt u bijvoorbeeld RenameFiles.