Neemt u onderweg wel vaker uw usb-stick mee en creëert of wijzigt u geregeld bestanden, dan had u die wellicht graag gesynchroniseerd gezien met de data op uw desktop-pc. Zo'n taak laat u best aan gespecialiseerde software over.

 FreeFileSync, dat zich overigens ook in een 'draagbare' versie op uw systeem (bijvoorbeeld usb-stick) laat zetten, valt op door de overzichtelijke en no-nonsense interface. Via de Verkennen-knop voegt u eerst de twee mappen toe. Die laten zich trouwens ook vanuit de Verkenner naar FreeFileSync verslepen. In feite hoeft u nu maar op de knop Synchroniseer (en Start) te drukken om het synchronisatieproces te starten. Best makkelijk dus, maar daarmee gaat u wel voorbij aan enkele handige opties.

 

Instellingen Om te synchroniseren moet FreeFileSync natuurlijk bestanden vergelijken. Hoe dat precies gebeurt, kunt u zelf instellen. Standaard baseert de tool zich op de bestandsgrootte en de datum, maar het programma kan ook de bestandsinhoud contoleren. Het is bovendien mogelijk een bestandsfilter te activeren, bijvoorbeeld om bepaalde submappen of bestandstypen uit te sluiten. Ook de synchronisatiemodus kunt u aanpassen. Standaard voorziet FreeFileSync in drie modi (Automatisch, Spiegelen en Bijwerken), maar via de modus Aangepast legt u zelf de synchronisatieregels vast. De verschillen licht FreeFileSync u netjes toe. U kunt deze configuratie-instellingen opslaan voor hergebruik.

Automatisch Moet u geregeld (dezelfde) synchronisaties uitvoeren, maak dan een takenlijst. U legt alle instellingen dan vast in een (batch)bestand, dat u via een dubbelklik kunt laten uitvoeren. U kunt deze taak bovendien in de Windows Taakplanner opnemen. In de programmamap van FreeFileSync treft u tevens RealTimeSync aan: deze tool monitort specifieke mappen en zorgt voor een onmiddellijke synchronisatie zodra er bestandswijzigingen worden opmerkt. Download