Softwaregigant Microsoft is druk bezig met de ontwikkeling van Windows 8. De nieuwste versie van het Windows besturingssysteem zal eind 2012 klaar zijn om uitgebracht te worden voor de consumentenmarkt. Windows 8 zal gaan draaien op desktops & laptops, smartphones en tablets.

Microsoft hoopt met de nieuwe versie de opgelopen achterstand op concurrenten als Apple en Google goed te maken. Windows 8 ziet er op de desktop/laptop op het eerste gezicht vreemd uit. Het is totaal anders dan de vertrouwde Windows interface die we al jaren gewend zijn. Wanneer je echter al enige tijd gebruiker bent van een Windows Phone zal de omgeving je bekend voorkomen. Windows 8 en Windows Phone 7.5 hebben namelijk dezelfde kleurrijke interface. De nieuwe versie van Windows legt als het ware een link tussen je laptop en je smartphone. De traditionele Windows software wordt namelijk aangevuld met diverse applicaties. De apps zullen binnenkort dus niet enkel een dominante rol spelen op je smartphone en tablet, maar ook op je pc.

Metro-interface wordt de standaard Windows 8 kenmerkt zich met name door de zogenoemde Metro-interface zoals die ook al zichtbaar was binnen Windows Phone 7.5. De Metro-interface bestaat uit grote gekleurde tegels die informatie weer kunnen geven, zoals het aantal nieuwe mails, maar ook de daarbij behorende applicatie kunnen opstarten. De gekleurde tegels zijn naar eigen wens in te richten en te herordenen. De interface is vooral gericht op gebruiksvriendelijkheid, maar bovenal op de gemiddelde consument. Vanaf eind 2012 zal de nieuwe interface standaard op iedere Windows pc worden meegeleverd.Veel testgebruikers zijn tevreden over de Metro-interface van Windows 8 voor de desktop/laptop. De vertrouwde startknop linksonder in het scherm wordt nog wel gemist, maar voor de rest valt de interface in de smaak. Voor gebruikers die niet tevreden zijn biedt Windows de mogelijkheid om de interface uit te schakelen en grotendeels terug te schakelen naar het oude vertrouwde bureaublad. Aan bepaalde Metro-onderdelen zul je als Windows 8 gebruiker echter nooit helemaal ontkomen.

Windows 8 ook voor tablets Zoals gezegd zal de nieuwe Windows 8 versie niet alleen beschikbaar worden gesteld voor laptop/pc, maar ook voor smartphones en tablets met een touchscreen. Microsoft hoopt met het nieuwe besturingssysteem de concurrentie aan te kunnen gaan met Apple’s iOS en Android van Google. Inmiddels hebben diverse fabrikanten toegezegd een tablet te gaan ontwikkelen met Windows 8 als besturingssysteem. Zo zullen Nokia, Dell, Lenovo, HP en Acer later dit jaar met een Windows 8 tablet op de markt gaan komen

Dell werkt momenteel aan een Windows 8 tablet voor de zakelijke markt. De fabrikant ziet een grote markt in een Windows tablet voor zakelijk gebruik, vooral vanwege het aantal zakelijke applicaties die beschikbaar zijn voor het platform. De Windows 8 tablet van Dell zal op dezelfde dag gelanceerd worden als het besturingssysteem zelf. Ook Nokia komt eind 2012 met een 10 inch Windows 8 tablet. Momenteel hebben Nokia en Windows al een exclusieve samenwerking voor de ontwikkeling van Windows Phone toestellen. Het nieuwe besturingssysteem moet het slecht presterende Nokia uit het slop gaan trekken.

Hoge verwachtingen van Windows Phone 8 Windows 8 moet eveneens een verkoopboost gaan genereren voor Windows Phone smartphones. De Windows Phone toestellen gaan momenteel niet echt als warme broodjes over de toonbank. Windows 8 moet hier verandering in gaan brengen. Daarbij wordt vooral veel verwacht van de nieuwe Metro-interface die als trekpleister moet gaan fungeren. Ook de beloofde integratie die straks mogelijk zal zijn tussen je Windows Desktop, Windows Phone en Windows Tablet zal de verkoop moeten gaan stimuleren. Het voordeel van Microsoft is immers dat het straks op alle fronten (smartphone, tablet, Xbox 360 en pc) dezelfde interface hanteert. De grote vraag is of het voldoende zal zijn om Apple en Google aan te vallen. Ook zij zijn volop in ontwikkeling en hebben het voordeel dat ze al op miljoenen toestellen draaien.

.