Met Windows 10 wil Microsoft goedmaken wat het bij Windows 8 heeft laten liggen. Dit betekent dat de prioriteiten verschoven zijn en de reguliere desktopgebruiker met een muis en toetsenbord niet onwillig met touch-elementen te maken zal krijgen.

Daarnaast heeft Microsoft ook de mogelijkheid toegevoegd om meerdere (virtuele) desktops naast elkaar te gebruiken, wat ruimte tekorten zou moeten oplossen bij gebruikers van enkele schermen. De nieuwe features hebben ervoor gezorgd dat er een aantal nieuwe sneltoetsen zijn bijgekomen.

Er zijn volgens Microsoft zes nieuwe sneltoetsen bijgekomen waarmee gebruikers vooral de virtuele desktop omgevingen kunnen besturen. Via Snap kunnen vensters aan de randen van het bureaublad worden 'vastgepind'. Deze feature is niet compleet nieuw, maar is in Windows 10 volgens Microsoft uitgebreider dan ooit. Zo kunnen er nu tot wel vier vensters op een bureaublad worden vastgezet. Verder kunnen via Task view alle actieve programma's naast elkaar worden getoond. De nieuwe toetscombinaties zijn ook al deel van de uitgekomen Technical Preview, waardoor early addopters al gebruik kunnen maken van de nieuwe mogelijkheden.

Het gaat om de volgende zes sneltoetsen:

  • Snap: WIN + LINKS of RECHTS (BOVEN of ONDER voor kwadranten)
  • Naar recent venster schakelen: ALT + TAB 
  • Task view: WIN + TAB 
  • Nieuwe virtuele desktop openen: WIN + CTRL + D
  • Huidige virtuele desktop sluiten: WIN + CTRL + F4
  • Virtual desktop wisselen: WIN + CTRL + LINKS of RECHTS