Afdrukken
Hits: 9517

Als u met Windows Vista werkt en u duikt wat dieper in het systeem, dan vliegt de ene na de andere veiligheidsmelding u om de oren.

Bij elke potentieel gevaarlijke stap trekt Windows Vista aan de bel om u te waarschuwen voor de mogelijke consequenties die uw daden hebben.
Om moe van te worden. Daarom hier de oplossing in de vorm van enkele paardenmiddelen.

Voordat we gaan beginnen met het ontbeveiligen van Windows Vista hebben we enkele vingeroefeningen voor u, voor als u straks Vista hebt aangeschaft.
Probeer eens toegang te krijgen tot de Eigenschappen van uw netwerkkaart.
Of ga eens naar de Gebruikersaccounts om de instellingen van de Vista-gebruikers aan te passen. Verander eens de namen van uw computer of de werkgroep.
Wat u ook doet, steevast krijgt u een dialoogvenster te zien dat aangeeft dat uw toestemming nodig is om verder te mogen gaan.
En iedere keer klikt u dan op de knop Doorgaan om vooral datgene te kunnen doen wat nodig is.
Waarna u het zoals u dat gewend bent van Windows 98 en Windows XP zo bont kunt maken als u wilt! Maar waarom dan die veiligheidswaarschuwingen? Het antwoord op deze vraag ligt voor de hand: als u uw systeem in de prak hebt gedraaid, kunt u niet beweren dat u niet bent gewaarschuwd. De maker treft dan geen blaam.
Nu zijn de hierboven genoemde (en nog eenvoudig te passeren) veiligheidswaarschuwingen niet de enige blokkades die Microsoft heeft opgeworpen om de beschadiging van het systeem tegen te gaan.
Sommige handelingen zoals het rommelen aan bestanden in bijvoorbeeld de systeemmap C:\windows worden zelfs helemaal niet toegestaan! Daarom moeten we zodadelijk ook nog even diep achter de schermen aan het werk om Windows Vista helemaal open te gooien, zodat u als vanouds niet wordt belemmerd tijdens de dingen die u doet.
Even concreet: Na afloop van deze workshop kunt u als vanouds hacken en tweaken! Met hierbij tevens de waarschuwing dat u niet bij ons maar bij uzelf moet zijn als u Windows Vista onherstelbaar beschadigt.
Als Microsoft zich mag verschuilen achter een alibi, dan wij ook! Wat intussen niet wegneemt dat, ondanks de nu volgende instructies, Windows Vista niet onveiliger wordt dan Windows XP ooit is geweest.

Gebruikersaccountbeheer uitschakelen.

We gaan de bovenstaande veiligheidsmeldingen uitschakelen. Kies in het Configuratiescherm voor de sectie Gebruikersaccounts en ouderlijk toezicht.
Vervolgens kiest u voor het item Gebruikersaccounts. In het gelijknamige dialoogvenster klikt u op de link Gebruikersaccountbeheer in- of uitschakelen.
Dit vereist overigens wel dat u moet zijn ingelogd met een gebruikersaccount dat Administator-rechten heeft en dus geen Standaardgebruiker is! In het volgende dialoogvenster dat wordt getoond, haalt u het vinkje weg voor het veld Gebruik Gebruikersaacountbeheer (UAC) om uw computer beter te beveiligen.
Als u daarna op OK klikt, dan zult u zien dat de zojuist gepleegde handeling dusdanig ingrijpend is dat Windows Vista opnieuw moet worden gestart.

Windows Beveiligingscentrum.

En als Windows Vista vervolgens opnieuw is gestart, dan is het net alsof u van de regen in de drup bent terecht gekomen: Weer een andere veiligheidsmelding valt u ten deel! Welnu, die veiligheidsmelding kunt u onderdrukken met behulp van Windows Beveiligingscentrum.
Klik in dat centrum links in het beeld op de link Waarschuwingen van Beveiligingscentrum wijzigen, waarna u kunt doorgeven dat u niet langer op de hoogte wilt worden gesteld van de beveiligingswaarschuwingen.
Toegegeven, de veiligheidsinstellingen van Windows Vista kalven daarmee nog verder af, maar u krijgt intussen wel steeds meer absolute controle over uw eigen systeem.

Eigenaar van het bestandssysteem.

En als u ook op bestandsniveau zonder problemen wilt kunnen werken, dan moet u ervoor zorgen dat u letterlijk! de eigenaar van het bestandssysteem wordt.
Windows Vista kent naast de gangbare toegangsrechten voor gebruikersaccounts en gebruikersgroepen ook nog zoiets als de eigenaar van de mappen en de bestanden.
En nu komt het: Alleen de rechtmatige eigenaar mag de mappen en de bestanden manipuleren! U moet weten dat het speciale systeemaccount TrustedInstaller de eigenaar is van zeer veel tweak technische interessante bestanden (= onder andere die in de map C:\windows), wat zoveel betekent als dat het fine-tunen van Windows Vista er niet makkelijker op wordt.
Maar gelukkig is het wel op te lossen en wel zo:

  1. Stap 1. U opent het Verkenner-venster Computer en u klikt de C-schijf aan met rechterrmuisknop. Kies de optie Eigenschappen.
  2. Stap 2. Klik nu het tabblad Beveiliging aan en vervolgens de knop Geavanceerd. Er springt een venster open met geavanceerde beveiligingsinstellingen.
  3. Stap 3. U ziet dat TrustedInstaller de eigenaar is van de C-schijf. Verder ziet u de sectie Eigenaar wijzigen in, alwaar de andere gebruikeraccounts van deze Vista-pc worden getoond. Klik op de knop Bewerken om aan te geven dat C: een nieuwe eigenaar gaat krijgen, te weten de groep Administrators.
  4. Stap 4. Om ervoor te zorgen dat de groep Administrators niet alleen de eigenaar wordt van de wortelmap van C:, plaatst u een vinkje voor het veld Eigenaar van onderliggende containers en objecten vervangen. Daarna op OK klikken en de hele C-schijf krijgt een andere eigenaar.
  5. Stap 5. Met een kleine uitzondering voor circa tien vijftien bestanden die zich - op dit moment - niet laten manipuleren, omdat ze zijn geopend. Geen probleem, de getoonde boodschappen kunt u gewoon wegklikken...

Rechtmatige eigenaar.

Waarmee u de rechtmatige eigenaar bent geworden van Windows Vista. Fabrikant Microsoft is uiteraard niet blij met de hier omschreven handelingen, maar intussen hebt u een systeem gekregen dat een stuk spontaner reageert en dat in de toekomst veel eenvoudiger kan worden aangepast. En dat is ook wat waard!