Intel wacht op Android 4.0 Ice Cream Sandwich voordat de eerste smartphone met een Intel Atom-processor zal verschijnen.

 

Had Intel eerder zijn hoop gericht op MeeGo om samen met Nokia een smartphone met een Atom-processor uit te brengen, nu is met de keuze van Nokia voor Windows Phone als besturingsysteem de aandacht van Intel verschoven naar Android 4.0.

Android is geoptimaliseerd voor ARM-processoren. Google heeft zich in eerste instantie gericht op processoren van Texas Instruments en heeft samen met Samsung als fabrikant Androidd 4.0 ontwikeld voor de Nexus Prime. Dit is het eerste toestel met Ice Cream Sandwich, dat nog dit jaar moet verschijnen.

Ondertussen werken zowel Intel als MIPS samen met Google om zich te verzekeren van een goede ondersteuning van hun chipsets. Al eerder maakt Intel bekend te werken aan de optimalisatie van Android voor Intel-processors. Al op de ontwikkelaarsconferentie IDF 2011 demonstreerde Intel een versie van Android Honeycomb op Intel-processoren. Nu wordt verwacht, dat de eerste toestellen met een Intel Atom-processor en Android 4 al in 2012 het daglicht zullen zien.

MIPS is de derde fabrikant van alternatieve processoren die de competitie met ARM aangaat om processors voor tablets te gaan maken. MIPS-processoren zijn nu al geschikt voor Android 3.0. MIPS werkt nu aan Android 4 voor MIPS-processoren in tablets.

Zowel Intel als MIPS zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van de opensource-versie van Android 4. Verwacht wordt dat Google de opensource-versie van Ice Cream Sandwich nog in november zal vrijgeven. MIPS verwacht binnen drie maanden na het verschijnen van de opensource-versie van Android een MIPS-versie klaar te hebben voor productie.