De door Apple voorgestelde kleinere versie van de micro-simkaart is met een adapter compatibel met oudere toestellen. Het ontwerp zou echter niet aan alle criteria voldoen. Nokia's nano-sim is niet compatibel met huidige toestellen.

Met een adapter zou Apples voorstel voor een nano-simkaart in alle huidige toestellen passen, meldt The Verge, dat de voorstellen heeft gezien. Apple en Nokia vechten om welk van de twee voorstellen de nieuwe standaard voor simkaarten wordt. Dat wordt later deze week beslist met een stemming van het ETSI, een Europese standaardisatieorganisatie van fabrikanten en providers.

Het ontwerp dat Apple voorstelt is in feite een micro-simkaart waarvan alle plastic is verwijderd. Het heeft de elektrische aansluitingen op de traditionele punten, waardoor hij via een adapter compatibel is. Nokia zegt echter dat het ontwerp niet voldoet aan alle gestelde criteria. Omdat de nano-sim even lang is als de micro-sim breed is, zouden gebruikers hem in een telefoon met micro-sim-ondersteuning kunnen stoppen. In dat geval doet hij het niet, maar is hij lastig te verwijderen. De nieuwe standaard zou dat volgens de gestelde criteria moeten voorkomen.

Nokia's ontwerp is niet compatibel met huidige micro-sims. De aansluitingen zitten anders. Het blijft in tegenstelling tot Apples voorstel wel uit zichzelf zitten zonder houder, dankzij een inkeping in het ontwerp. Hij is bovendien iets kleiner. BlackBerry-maker RIM heeft ook een eigen ontwerp gemaakt, maar heeft die vermoedelijk laten vallen om Nokia te steunen. Op die manier zou Apple minder kans maken om te winnen.

Apple zou, als zijn ontwerp de standaard wordt, andere fabrikanten gratis gebruik laten maken van zijn nano-sim en licenties dus kostenloos aanbieden, werd maandag bekend. Het is onduidelijk of Nokia dat ook doet.

De micro-simkaart, die onder meer gebruikt wordt door Apple, Nokia, HTC, Sony en Motorola, werd in 2003 tot standaard gemaakt. De traditionele simkaart, die mini-simkaart heet, is al sinds de jaren negentig een telecomstandaard.