Tarieven voor het gebruik van mobiel internet in het buitenland krijgen vanaf deze zomer een maximum. Dat heeft het Europees Parlement besloten. Bovendien kunnen gebruikers vanaf 2014 per land een provider kiezen voor roaming.

 

De maximumtarieven voor roaming binnen Europa waren al eerder bekend, maar nu heeft het Europees Parlement in meerderheid ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie, de 'regering' van Europa. Daardoor moeten providers zich houden aan deze maximumtarieven, omdat ze kracht van wet hebben. Eerder kwam het voorstel met de tarieven al naar buiten.

 

Het is voor het eerst dat er een maximumprijs op mobiel internet binnen de Europese Unie komt te staan. Er waren al maximumprijzen voor belminuten en sms'jes. Ook hebben reizigers nu al een plafond; de provider waarschuwt als de telefoonrekening boven de 60 euro dreigt uit te komen. De gebruiker moet zelf actie ondernemen door toestemming te geven om te roamen. Dat moet voorkomen dat gebruikers hoge rekeningen krijgen voor roaming.

 

Vanaf 2014 kunnen gebruikers voor een reis, bijvoorbeeld een vakantie, een roamingpakket bij een lokale provider afnemen. Daarmee blijft de gebruiker bereikbaar op het eigen nummer, maar kan gebruikt worden gemaakt van de lagere, lokale tarieven. Doordat providers in het buitenland Nederlandse klanten mogen lokken met lage tarieven, bijvoorbeeld voor tijdens een vakantie, moeten de prijzen van roaming omlaaggaan. Nu moeten klanten nog via hun eigen provider betalen voor roaming.