Volgens de maandelijkse steekproef van AdDuplex, maakt zo’n 1,7% van alle Windows 10-systemen momenteel gebruik van de October 2020 Update. De update, die langzaam wordt uitgerold door Microsoft, blijkt te kampen met driverproblemen.

Het probleem komt voor met de Conexant audio-driver van Synaptics. De drivers in kwestie zijn versies 8.65.47.53, 6.65.56.51, of 8.66.0.0 tot 8.66.89.00 van de Conexant HDAudio Driver, deze is terugte vinden onder apparaatbeheer. Het gebruik van deze drivers kan resulteren in bluescreens bij versies 2004 en 2009 van Windows 10 (mei en oktober dit jaar). Ook de bijbehorende Server-edities hebben last van het probleem. Daarnaast heeft ook de Conexant ISST Audio-driver problemen, waaronder foutmeldingen en/of geluidsproblemen. Het gaat om versies lager dan 7.231.3.0, ook terug te vinden onder apparaatbeheer. Het gaat opnieuw over versies 2004 en 2009, voor zowel desktop als server.

win10 driverupdate

De combinatie van bepaalde audio-drivers en Windows 10-versies kan naast foutmeldingen ook resulteren in bluescreens.

Microsoft heeft ervoor gezorgd dat Windows-versies die de problemen veroorzaken, niet gaan voorgeschoteld worden aan gebruikers met deze drivers. Daarnaast wordt er ook aangeraden om de update niet handmatig te installeren, zijnde het via Windows Update of fysieke installatiemedia. De fabrikant werkt samen met Synaptics aan een oplossing. Verder hebben zowat alle recente Windows 10-versies nog een probleem op vlak van drivers. Gebruikers kunnen tijdens het installeren van een driver de volgende foutmelding krijgen: “Windows can’t verify the publisher of this driver software”. Wanneer men de handtekening wil bekijken via eigenschappen, kan de tekst "No signature was present in the subject" worden getoondVolgens Microsoft ligt het probleem bij verkeerd geformatteerde drivers. Wie last heeft van dit probleem, wordt aangeraden om contact op te nemen met de fabrikant van de driver voor een geüpdatete versie.