U hebt het vast wel eens meegemaakt: een familielid of kennis heeft computerproblemen en u bent, volgens hem of haar, de aangewezen persoon om deze op te lossen.

Dat u niet in de buurt bent is maar een detail. Vervolgens ontstaan lange gesprekken over de telefoon, waarbij het allesbehalve duidelijk is wat er nu precies gedaan moet worden. De oplossing is het delen van het bureaublad, zodat u direct kunt zien wat er bij de ander gebeurt en zelf dingen kunt aanpassen.

Het gratis programma CrossLoop biedt de mogelijkheid om vrij eenvoudig het bureaublad met anderen te delen. Misschien wel het grootste voordeel van CrossLoop is dat het geheel online werkt. Dat betekent dat er geen extra poorten open hoeven te staan in de firewall (afgezien van poort 80, maar die staat standaard open voor http). De communicatie verloopt via de website van CrossLoop. In de praktijk betekent het dat CrossLoop ook vanaf het werk of openbare plekken te gebruiken is, want daar zijn meestal de andere poorten afgesloten door een firewall.

Makkelijk in gebruik
Eenmaal op beide computers geinstalleerd, is CrossLoop erg makkelijk in gebruik. Wilt u het bureaublad van een ander ontvangen, dan kiest u voor Deelnemen. Wilt u een ander de controle geven over uw desktop, dan kiest u voor Ontvangen. De ontvanger krijgt vervolgens een toegangscode te zien. Die moet doorgegeven worden aan de deelnemer. Vervolgens klikken beiden op Verbinden. Als de toegangscode klopt, dan wordt er verbinding gemaakt tussen de beide computers. De ontvanger krijgt dan de naam te zien van de deelnemer en kan deze ook nog weigeren.

Is de verbinding gelegd en geaccepteerd, dan ziet de deelnemer in een venster het bureaublad van de ontvanger. De kwaliteit van het beeld is wat omlaag gebracht. Zo blijft de hoeveelheid verstuurde data beperkt, wat de snelheid ten goede komt. Hebt u (en de ander) een snelle verbinding, dan kunt u ervoor kiezen om beeldkwaliteit op hoog te zetten voor een mooier beeld. Onze ervaring is dat het zelfs bij een snelle verbinding toch wat traag blijft. Een hoge beeldkwaliteit is dan ook zelden haalbaar, maar dat doet weinig af van de bruikbaarheid van Crossloop. De reactietijd is wel snel, al is dat bij de deelnemer niet altijd meteen te zien.

Bestanden versturen
Verder kunt u tijdens de sessie eenvoudig bestanden versturen via CrossLoop. De ontvanger kan tevens aangeven of de deelnemer alleen mag meekijken of ook de computer van de ontvanger mag besturen. Met een klik is het mogelijk om de besturing om te wisselen de deelnemer wordt ontvanger en omgekeerd.

Wat betreft de beveiliging geeft CrossLoop aan dat de connectie zeer veilig is. De ontvanger moet een code doorgeven en de connectie bevestigen. De gegevens worden met een 128-bit encryptie verstuurd, wat in de regel vrij veilig is.

Conclusie
CrossLoop vormt daarmee een eenvoudiger en flexibeler alternatief voor bijvoorbeeld Extern Bureaublad van Windows zelf. Het is vrijwel overal te gebruiken en makkelijk van opzet. Soms is de verbinding wat traag, maar dat geldt alleen voor het beeld. Het is een erg handig programmaatje om anderen te helpen met het oplossen van problemen op afstand en moet het leven van de veel bevraagde computerexpert dan ook een stuk makkelijker maken! Downloadtip