Wie tegenwoordig televisie wil kijken op de pc, heeft daar tal van mogelijkheden voor. De meeste tv-kaarten worden kant-en-klaar geleverd met tv-software en in Windows Media Center zit deze software zelfs ingebouwd.

Wie alles uit de tv-kaart wil halen kan ook gebruik maken van software die niet door de fabrikant of door Windows is geleverd. ChrisTV is een voorbeeld van zo'n programma.

Windows Media Center is een prachtig systeem en zeker geschikt om te pc om te toveren in een harddiscrecorder. Nadeel is echter dat opnames in een eigen formaat worden opgeslagen (.dvr-ms) hetgeen branden en/of kijken op andere computers wat omslachtig maakt. Programma's die bij een tv-kaart geleverd worden hebben dat probleem vaak niet, maar de kwaliteit van deze programma's wisselt nogal. ChrisTV is een programma dat niet is ontwikkeld door een tv-kaartenfabrikant, maar wel werkt met vrijwel iedere tv-kaart. Daarbij hebben de makers goed gekeken naar de opties in de verschillende soorten tv-software, en het beste daarvan gecombineerd in ChrisTV.

ChrisTV biedt een compilatie van de beste opties binnen tv-software. Het maken van tv-opnames behoort uiteraard tot die mogelijkheden. Om dit te realiseren is de ChrisTV Agent in het leven geroepen. De Agent stelt u in staat om een opname in te plannen zonder dat de tv-applicatie zelf hoeft te worden gestart. Dit is prettig omdat de computer langzamer reageert wanneer ChrisTV actief is, hetgeen niet altijd een probleem is wanneer u actief tv aan het kijken bent, maar wel als u even snel een opname wilt instellen.

Zo'n opname is overigens snel en eenvoudig in te plannen. U kunt een starttijd invullen, de lengte van de opname en of het een eenmalige of terugkerende opname betreft. Daarbij kunt u aangeven in welk bestandsformaat moet worden opgeslagen (avi of mpg) of dat er alleen audio moet worden opgeslagen en geen video (bijvoorbeeld bij een concert). Jammer is wel dat hier de opties ontbreken voor het beheer van opnames. U kunt binnen ChrisTV wel aangeven hoeveel schijfruimte u maximaal wilt gebruiken voor opnames, maar bijvoorbeeld niet dat u een opname automatisch wilt wissen na deze bekeken te hebben.

De ChrisTV Agent helpt u bij het plannen van opnames. Timeshifting, oftewel het pauzeren van live televisie om later verder te kijken, wordt eveneens ondersteund. Andere opties die worden geboden zijn mozaiek (verschillende kanalen verzameld in een scherm), slideshow (snel bladeren door alle kanalen), screenshots en ondersteuning voor FM-radio.

Baanbrekend is het allemaal niet, maar het is wel prettig dat alles gecombineerd is in een lichtgewicht programma. Hoewel het programma in te stellen is op de Nederlandse taal, is het wel jammer dat opties voor de Nederlandse tv-kijker ontbreken, zoals het importeren van het kanalenoverzicht. Het scannen is weliswaar zo gepiept, maar toch, niets is makkelijker dan even alle kanalen importeren. Ook ontbreekt een televisiegids die het opnemen van programma's wellicht nog eenvoudiger zou maken.

ChrisTV biedt u de mogelijkheid om zeer veel instellingen aan te passen. Wat heerlijk is aan ChrisTV is de mate van controle die u over uw tv-kaart hebt.. Beeldinstellingen, geluidsinstellingen, videocodecs, hardwarerendering, alles is tot op het diepste niveau in te stellen, een optie die bij andere pakketten nog wel eens ontbreekt. U kunt kiezen uit drie versies, ChrisTV Lite, Standard en Professional. De Lite-versie is erg beperkt en biedt zelfs geen opties voor opname. Standard biedt voldoende opties om prettig met de software te kunnen werken, waarbij professional vooral ook opties biedt voor nabewerking. ChrisTV is niet perfect, maar wel een ideale combinatie van fijne functies uit verschillende pakketten. Een ideaal programma om snel even iets te bekijken of op te nemen. Downloadtip