Adobe Reader is het meest gebruikte programma om pdf-bestanden mee te lezen. Het programma heeft echter een aantal trekjes die we minder kunnen waarderen...

Het begint al bij de installatie waarbij extra software wordt geinstalleerd als we even niet opletten (Photoshop Album Starter Edition). Verder heeft Adobe Reader de neiging om regelmatig updates te willen installeren en valt de gebruiker hiermee lastig. Tijdens dit proces moet u weer opletten dat er geen extra software wordt geinstalleerd op uw computer.

Daarnaast is Adobe Reader, zeker voor iets oudere computers, een zwaar programma. Het gratis programmaatje Adobe Reader SpeedUp van de ontwikkelaar Joseph Cox verzacht al deze smart. Adobe Reader SpeedUp deactiveert bepaalde functies waardoor Adobe Reader sneller werkt en geen ongewenste streken meer uithaalt. U vindt het programma hier.

Pak vervolgens de inhoud van het zipbestand uit. U hoeft de software niet te installeren, u start het programma met Reader SpeedUp.exe. Kies voor Dutch en vervolgens de optie Speed up. In dit scherm kunt u later de originele instellingen herstellen, handig om te weten voor als u ooit terug wilt.

Bevestig met de knop Start of bepaal geavanceerde verbeteringen via de knop Tweaks. Hier kunt u aangeven welke instellingen Adobe Reader SpeedUp voor u mag verbeteren. Zo kunt u de kleine advertentie in het hoofdscherm uitschakelen, het opstartscherm van Adobe Reader overslaan en de automatische update-functie uitschakelen.