Wilt u een kijkje nemen in uw eigen netwerk? Dan is de oudgediende Look at Lan een handig programma.

Look at Lan bekijkt uw complete netwerk en laat alle aangetroffen apparaten zien. Na de installatie vindt u Look at Lan terug in het startmenu. Bij de software wordt ook het programma Look at Host geleverd. Dit programmaatje houdt alle apparaten in de gaten en geeft een signaal zodra een apparaat verschijnt of juist offline gaat. Zo kunt u bijvoorbeeld zien wanneer de pc in de kinderkamer (eindelijk) uitgaat.

U kunt Look at Lan en Look at Hosts naast elkaar gebruiken, maar ook individueel. Look at Hosts geeft alleen status informatie (aan/uit, afwezig/aanwezig). Look at Lan gaat verder.

Start Look at Lan op en kies voor Create new profile in het eerste scherm. Onder Interface list ziet u de in uw computer aanwezige netwerkkaarten en bijbehorende ip-adres. Meestal is dit slechts een ip-adres. Selecteer het ip-adres en bevestig met de knop Next. Look at Lan doorzoekt nu uw netwerk en toont uitgebreide informatie over de aangetroffen apparatuur. Zo vindt u eenvoudig de naam en het ip-adres van uw computers en apparatuur (kabel/adsl-modem, internet router, etc).

Let op: de pc's worden alleen gevonden wanneer deze reageren op een ping-oproep. Ping is een standaard techniek die wordt gebruikt om te kijken of een apparaat aanwezig is in een netwerk. Als een computer niet reageert op een ping-oproep, is de kans groot dat dit komt door de firewall van de betreffende computer.

U vindt de instellingen van de Windows XP-firewall via Configuratiescherm / Netwerkinstellingen . U vindt de instellingen links in beeld onder Taken. In Vista kunt u de firewall aanpassen via Configuratiescherm / Netwerk en internet / Windows firewall. U vindt Look at Lan via www.lookatlan.com