Naast de dingen die u op het bureaublad ziet gebeuren wanneer u een handeling doet (vensters openen, bestanden starten) gebeurt er ook ontzettend veel op de achtergrond.

Via Windows Taakbeheer kunt u goed volgen wat er gebeurt, maar met behulp van System Explorer kan dat nog veel nauwkeuriger.

System Explorer combineert functies van Windows Taakbeheer met die van het Configuratiescherm, zodat u vanuit een menu kunt kijken welke processen er draaien en bijvoorbeeld het programma dat daarbij hoort direct kunt deinstalleren. Het programma toont naast actieve programma's en processen ook welke bestanden er zijn geopend, hetgeen handig is als u wilt zien of er misschien een bestand wordt geopend dat niet geopend zou moeten worden (zoals bijvoorbeeld bij een virus). Daarnaast kunt u nog zien welke programma's en processen verbinding maken met het netwerk of internet, zodat u ook dit in de gaten kunt houden. Verder kunt u systeemrapporten uitdraaien met een samenvatting van al deze gegevens, wat handig is als er gevraagd wordt om diagnostische gegevens van uw pc.

De mogelijkheden van het programma zijn divers, maar dat maakt het direct ook wel heel complex. Zo wordt bij geopende bestanden hetzelfde bestand soms wel vijftig keer getoond, wat te maken heeft met bestanden die door het programma zelf worden geopend. Het ziet er echter al snel uit als iets alarmerends dat niet klopt en wanneer u daardoor iets uitschakelt dat niet uitgeschakeld had moeten worden, kan het zijn dat een programma niet meer wil starten. Echt veilig in de handen van een leek is dit programma dus niet. Zelfs de gevorderde gebruiker zal moeite hebben met begrijpen waar de meeste functies in het programma voor staan.

System Explorer is ongetwijfeld een prachtig programma voor systeembeheerders die veel verstand hebben van wat er achter de schermen gebeurt en die een snelle manier zoeken om al deze processen weer te kunnen geven. Voor hen is dit programma dat ook te installeren is op een usb-stick  een handige uitbreiding op de Windows Taakbalk. Hebt u echter weinig te maken met processen, verbindingen en systeemmodules, dan volstaat de Windows Taakbalk en kan dit programma louter voor verwarring zorgen.System Explorer 1.5 RC2