Het bekendste compressieprogramma is waarschijnlijk WinZip. Dat programma kost geld, terwijl het gratis 7-Zip ook alle compressietaken prima afhandelt.

Alle relevante bestandsformaten worden voor in ieder geval het uitpakken ondersteund. Ideaal dus voor downloaders die de ene keer een rar-bestand downloaden, terwijl dat een andere keer weer zip kan zijn.

7-Zip ondersteunt voor het uitpakken maar liefst 23 bestandsformaten waaronder het populaire zip, rar, iso en 7-Zips eigen 7z. Het eigen 7z formaat leidt tot kleinere archieven dan wanneer zip gebruikt wordt, en wordt daarom steeds populairder. Bij het uitpakken van een archief kunt u zelf aangeven naar welke locatie de bestanden worden uitgepakt. Ook is het mogelijk om een archief te openen en de individuele bestanden te kopieren of te plakken naar een andere locatie.

Voor het inpakken van bestanden ondersteunt 7-Zip slechts vijf bestandsformaten, waarvan zip en 7z de meest bruikbare zijn. Bij het inpakken kiest u uit een ondersteunde bestandsformaten en stelt u het compressieniveau in. Verwarrend is dat u ook de Woordenboekgrootte en de Woordgrootte kunt instellen. Deze waarden hebben invloed op de uiteindelijke grootte van het archief, maar worden door de keuze voor een bepaald compressieniveau automatisch ingesteld. Wij zouden deze waarden dan ook niet veranderen. Eventueel is een archief op te splitsen in meerdere kleine bestanden. Tot slot is een archief te beveiligen met een wachtwoord.

Verkenner 7-Zip is ook een prima vervanging van de verkenner om bestanden mee te beheren. Zo is het in 7-Zip wel mogelijk om twee kolommen met mappen in beeld te hebben, zodat bestanden eenvoudig van de ene naar de andere map gesleept kunnen worden. Met de knoppen Kopieren of Verplaatsen wordt een geselecteerd bestand automatisch naar de openstaande map in de andere kolom gekopieerd of verplaatst. Handige manieren om snel bestanden te selecteren en te sorteren via toetscombinaties maken 7-Zip een krachtige bestandsbeheerder.

Het grote minpunt van 7-Zip is de saaie gebruikersinterface die erg ouderwets overkomt. Voor de rest is het een prettig programma om bestanden en ingepakte archieven mee te beheren. Download 7-Zip