Hits: 2747

Windows is in de loop der jaren steeds uitgebreider geworden. Het leek er zelfs een beetje op dat de kerntaak van Windows - het besturen van de computer en het organiseren van mappen en bestanden - een beetje op de achtergrond raakte.

Met elke nieuwe versie van Windows werden nieuwe extra toepassingen meegeleverd. Zo werd Windows uitgebreid met Internet Explorer, Windows Media Player, Windows Media Center, Outlook Express, Windows Fotogalerie, Windows Movie Maker en dan ben ik er vast nog een paar vergeten.

Op een gebied waagde Microsoft zich echter niet: de bescherming van de computer tegen virussen en (later) malware, spyware en andere schadelijke software. Deze markt liet Microsoft over aan gespecialiseerde bedrijven zoals McAfee en Kaspersky. Officieel was dit omdat de bescherming tegen virussen niet tot de kerntaken van het besturingssysteem behoort (alsof het maken van digitale videofilmpjes dat wel doet), maar officieus natuurlijk omdat Microsoft op zijn zachtst gezegd een discutabele reputatie had op het gebied van computerbeveiliging.

Met de introductie van Windows Vista in 2006 werd het accent duidelijk verlegd naar een veiliger computerbeleving. Dit ging gepaard met de introductie van gebruikersaccountbeheer, het hulpprogramma Windows Defender en een phishingfilter in Internet Explorer. Maar voor antivirustoepassingen werd nog steeds naar andere fabrikanten gewezen. Vanuit het beveiligingcentrum in Windows kon u zelfs rechtstreeks naar de website van antivirusmakers springen om daar een pakketje te bestellen.

Maar nu, eind 2009, heeft Microsoft ongeveer gelijktijdig met de introductie van Windows 7 voor het eerst een eigen compleet beschermingspakket op de markt gebracht. De bundel Microsoft Security Essentials biedt bescherming tegen virussen en kwaadaardige software en is gratis te downloaden vanaf microsoft.com

De concurrenten van Microsoft op antivirusgebied zoals Symantec, McAfee en Trend Micro hebben overigens geen goed woord over voor Microsoft Security Essentials, maar dat wekt uiteraard geen verbazing. Onafhankelijk onderzoek laat echter zien dat Microsoft Security Essentials ruim 98% van alle virussen onderschept, hetgeen een erg goede score is vergeleken met andere toepassingen. Ook op het gebied van rootkitverwijdering en andere enge dingen zijn de prestaties van Security Essentials indrukwekkend.

Nee, Microsoft Security Essentials wordt niet standaard meegeleverd met Windows 7. Wijs geworden door rechtszaken en torenhoge boetes op het gebied van mededingingswetgeving heeft Microsoft besloten Security Essentials alleen als aparte download aan te bieden. Het is overigens ook geheel in lijn met de rest van de bedrijfspolitiek om het besturingssysteem en aanvullende toepassingen (minus Internet Explorer) weer wat meer van elkaar te scheiden. Ook Windows Messenger, Fotogalerie en Live Mail (als opvolger van Outlook Express) worden niet meer standaard meegeleverd met Windows. Met ingang van Windows 7 moet u deze als een aparte bundel Windows Live Essentials downloaden.

U zult daarom zelf wat moeite moeten doen door www.microsoft.com/security_essentials/ te bezoeken en het pakket te installeren. Hiermee is Microsoft evenwel voor het eerst een complete 'one-stop-shop' geworden voor installatie, onderhoud, beheer en beveiliging van uw computer. Want ook het omgekeerde is inmiddels niet meer ondenkbaar. Dat Microsoft door boze klanten wordt aangeklaagd omdat het een solide beveiliging meelevert met Windows. Die rechtszaken zijn ze nu in elk geval voor geweest.

Windows 7 - nieuwe ronde, nieuwe sneltoetsen

Toen Windows 1.0 in 1985 op de markt kwam, werden personal computers uitsluitend met het toetsenbord bediend. Een muis was maar een vreemd ding, dat amper verkrijgbaar was. En als je er al een had weten te bemachtigen, waren er vervolgens geen programma's die ervan gebruik maakten. Alle toepassingen werden geheel bediend met het toetsenbord. Wie al wat langer meedraait in de computerwereld kent vast nog wel toetsencombinaties als Ctrl-Z en Ctrl+Q om een vastgelopen programma te onderbreken. De beroemdste toetsencombinatie aller tijden is waarschijnlijk Ctrl+Alt+Delete om de computer geheel opnieuw op te starten.

Ook binnen toepassingen waren toetsencombinaties de aangewezen manier om snel met een programma om te gaan. Firma's die geplastificeerde kaartjes maakten met WordPerfect-toetsencombinaties om boven de functietoetsen op het toetsenbord te plakken beleefden gouden tijden. Ik kan me zelfs herinneren dat er een boek is verschenen met een toetsencombinatie als titel: Shift+F8. Dat boek ging geheel over het opmaken van documenten met WordPerfect. En u raadt het al: Shift+F8 was de sneltoets om in het opmaakmenu van WordPerfect te geraken.

Met de opkomst van Windows en andere grafische gebruikersinterfaces zijn de sneltoetsen wat op de achtergrond geraakt. Het klikken met een muis om een menu te openen en daarna een keuze te maken is voor de meeste computergebruikers op dit moment de aangewezen manier om een programma te bedienen. Momenteel maak je geen indruk meer met de kennis dat je met Ctrl+Shift+K een nieuwe taak toevoegt in Outlook, of dat de vingerbrekende combinatie Ctrl+Alt+Shift+S zorgt voor de opdracht Opslaan voor het Web in Photoshop.

De bekendste en meest gebruikte sneltoetsen op dit moment zijn waarschijnlijk Ctrl+C voor kopieren en Ctrl+V voor plakken. Met Ctrl+P voor afdrukken ('printen') op de derde plaats.

Toch is er de laatste tijd een kentering te bespeuren. Er is weer meer waardering voor de kunst der sneltoetsencombinaties. Enerzijds door de verhoogde aandacht voor het rsi-risico dat het langdurig werken met een muis nu eenmaal met zich meebrengt. Maar anderzijds ook omdat het werken met sneltoetsen - de naam zegt het al - nu eenmaal vaak sneller is dan voor elk wissewasje de handen van het toetsenbord te moeten halen om naar de muis te grijpen.

Daar komt nog bij dat de nieuwste generaties toetsenborden vrijwel zonder uitzondering zijn voorzien van een extra knop. De Windows-toets. Deze staat in de onderste rij van het toetsenbord, links naast de spatiebalk tussen de Alt- en de Ctrl-toets.

Door op deze knop te drukken, wordt het menu Start in Windows geopend. Veel computeraars weten dat en gebruiken deze knop ook. Daarmee zijn de mogelijkheden van de Windows-toets echter nog niet uitgeput. Er zijn tal van nieuwe opties mogelijk, door de Windows-toets te combineren met een andere knop op het toetsenbord. In eerdere versies van Windows waren de combinaties als Windows+E (voor 'Explorer') al bekend om Windows Verkenner te openen en Windows+L (voor 'Lock') om de computer snel te vergrendelen.

In Windows 7 heeft Microsoft de mogelijkheden van de Windows-knop verder uitgebreid, dit keer met superhandige combinaties om snel vensters te besturen. Zo kunt u nu met Windows+Pijl omhoog in een keer een venster maximaliseren. Met Windows+Pijl omlaag wordt het venster weer teruggebracht naar zijn oorspronkelijke formaat.

Superhandig zijn ook de opties om vensters snel naast elkaar op het scherm te zetten. Gebruik maar eens Windows+Pijl naar links om een venster tegen de linkerrand van het venster te plaatsen (en Windows+Pijl rechts voor het vastpinnen van een venster aan de rechterrand). Het venster wordt dan automatisch op de halve schermbreedte gezet en de beschikbare schermruimte wordt optimaal gebruikt zonder dat u zelf moeilijk hoeft te meten en te slepen. Ook nu weer wordt met Windows+Pijl omlaag deze situatie ongedaan gemaakt.

Bent u de chaos op uw bureaublad zat? Druk dan op Windows+Home om alle overige vensters - behalve het venster waar u op dat moment in werkt - te verbergen. Zo kent Windows 7 nog meer praktische mogelijkheden met de Windows-toets. In de helpfunctie staan ze allemaal op een rij.

Tot slot; een andere nieuwe combinatie in Windows 7 heeft niets met de Windows-toets te maken, maar is wel superhandig. Met Ctrl+Shift+N is het eindelijk mogelijk geworden om rechtstreeks met het toetsenbord een nieuwe map te maken. Dit werkt zowel in Windows Verkenner als op het bureaublad.