Voor het derde jaar op rij is het gebruik van gratis virusscanners toegenomen, zo blijkt uit onderzoek onder meer dan 2000 lezers van Security.nl. Inmiddels zegt 18,4 procent van de lezers een gratis oplossing te gebruiken.

Vorig jaar was dat nog 15,4 procent en in 2005 12,3 procent. Symantec zag voor het vierde jaar op rij zijn aandeel teruglopen. Liet in 2004 nog bijna de helft (49 procent) van de lezers weten Symantec als beveiliger te kiezen, dat percentage is nu sterk gedaald naar 16,8 procent. Vorig jaar was Symantec nog bij 21,6 procent van de lezers in trek.

McAfee kwam daardoor voor het eerst boven de grote concurrent uit. Hoewel het aandeel maar met 0,5 procent steeg naar 17 procent, was dat genoeg om Symantec achter zich te laten. Het aantal mensen dat geen virusscanner gebruikt daalde licht met 0,7 procent, naar 7,4 procent. In 2004 gebruikte 8,6 procent van de lezers geen anti-virus software.

Windows Live OneCare, de nieuwe beveiligingssoftware van Microsoft deed voor het eerst mee in het antivirus onderzoek van Security.NL en wist in de paar maanden dat het beschikbaar is een aandeel van 2 procent te veroveren.