Microsoft heeft een applicatie vrijgegeven waarmee bezitters van een netbook zonder optische drive toch Windows 7 op hun systeem kunnen installeren. Het nieuwe besturingssysteem kan daarmee vanaf een usb-stick worden geïnstalleerd.

De Windows 7 USB/DVD Download Tool kan gratis worden gedownload bij de Microsoft Store en is 946KB groot. De applicatie maakt van een iso-bestand of image van Windows 7 een bootable kopie voor gebruik op de usb-stick. Hierdoor kunnen gebruikers zonder optische drive of machines zonder besturingssysteem Windows 7 installeren.

Om Windows 7 met behulp van deze tool op een machine te installeren, is een usb-stick van minimaal 4GB nodig. Ook is .Net Framework 2.0 vereist, dat automatisch wordt geïnstalleerd als het niet aanwezig is. Gebruikers die het OS vanaf een usb-stick willen installeren, zullen in het bios de opstartvolgorde moeten aanpassen.

Microsoft heeft speciaal voor netbooks Windows 7 Starter op de markt gebracht. Veel netbookfabrikanten zullen deze versie naar alle waarschijnlijkheid gaan leveren bij hun producten. Tot nu toe werden netbooks doorgaans geleverd met Windows XP omdat Vista niet goed draaide op dergelijke lichte systemen. Netbook-bezitters die nu XP draaien en over willen stappen op Windows 7 zullen overigens hun data moeten backuppen: een upgrade is niet mogelijk, zodat ze zich van een schone installatie moeten bedienen.

De Windows 7 USB/DVD Download Tool is sinds afgelopen weekeinde via de Meuktracker van Tweakers.net te downloaden. Op een speciale pagina heeft Microsoft een beknopte gebruikshandleiding en een faq gepubliceerd.