Onlangs bracht Microsoft de definitieve versie uit van Service Pack 1 voor Windows 7. Het servicepack bestaat uit een bundeling van de verbeteringen en oplossingen voor problemen.

De huidige strategie van Microsoft – waarbij een servicepack gericht is op het verbeteren van fouten en niet nieuwe of sterk veranderde functionaliteit aan het besturingssysteem toevoegt is goed merkbaar bij Service Pack 1 voor Windows 7. De verbeteringen in dit servicepack treft u aan onder de motorkap. De belangrijkste doelstelling is het samenbrengen van alle eerder uitgebrachte ‘fixes’ voor het besturingssysteem. U kunt hierbij denken aan verbeteringen op het gebied van prestaties en stabiliteit. Ook op het gebied van veiligheid brengt het servicepack verbeteringen aan. Overigens zijn de meeste van de onderdelen al eerder los gedistribueerd via Windows Update.

Specifieke oplossingen Er is een bug verholpen in de communicatie tussen Windows 7 en door HDMI-aangestuurde audio-apparaten, waarbij de verbinding na het opnieuw opstarten van Windows 7 ongewild kon worden verbroken. Voor wie vaak met XPS-documenten werkt, is er een bug verwijderd uit de XPS Viewer, waarbij documenten met zowel pagina’s in landschap- als portretmodus, niet goed werden afgedrukt.

Downloaden Service Pack 1 wordt verspreid via Windows Update. Is het pakket nog niet gedownload of geïnstalleerd, dan kunt u het geforceerd installeren door het menu start te openen en Windows Update te typen. Druk op enter en klik op 1 belangrijke update is beschikbaar. Selecteer Windows 7 Service Pack en bevestig met een klik op ok. Daarnaast kunt u het Service Pack als los installatiebestand downloaden. Dat is handig als u het pakket op meerdere pc’s wilt installeren en het niet telkens opnieuw wilt downloaden voor elke individuele computer. Om te controleren of het servicepack correct is geïnstalleerd, opent u het startmenu en typt u winver in het ingebouwde zoekvak. Druk op enter.

Installatie De installatie van het servicepack verliep op mijn beide testsystemen naar behoren. Ruim hiervoor wel de nodige tijd in: u moet in de praktijk rekenen op 50 tot 90 minuten installatietijd. Na de installatie wordt de machine opnieuw opgestart en kunt u uw werk hervatten. Wij geven de voorkeur aan de installatie via het Windows Update-mechanisme, ten opzichte van de losse installatie. Bij Windows Update wordt een gedeelte van het servicepack gedownload, waarna wordt beoordeeld welke onderdelen nog moeten worden toegepast. Bij de volledige installatie bent u gebonden aan het totale pakket, waarbij een groot verschil bestaat tussen de 32- en 64bit-versies. Waar de 32bit-uitvoering downloadgrootte van circa 500 MB heeft, moet u voor de 64bit-versie rekenen op bijna het dubbele aantal MB’s.