De Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst heeft het gebruik van Microsofts Bitlocker-encryptiefunctionaliteit goedgekeurd voor beveiligingsniveau Departementaal Vertrouwelijk, nadat overheidsinstanties daarom vroegen.

 Bitlocker maakt officieel onderdeel uit van de lijst goedgekeurde beveiligingsproducten voor mobiele apparatuur. De wens om van de encryptiefunctonaliteit gebruik te kunnen maken kwam vanuit overheidsinstanties zelf, claimt Microsoft. "Voor deze organisaties is BitLocker interessant vanwege de integratie met de bestaande Active Directory-infrastructuur en de beheermogelijkheden via Group Policies", aldus Microsoft, dat stelt dat de mogelijkheid om usb-sticks te versleutelen als een extra pluspunt werd gezien.

De afdeling Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging van de AIVD, dat de overheid ondersteunt bij de beveiliging van gevoelige gegevens, maakte eerder bekend Bitlocker goedgekeurd te hebben voor beveiligingsniveau Departementaal Vertrouwelijk. Dit is het niveau voor de beveiliging van informatie die, in verkeerde handen gevallen, het belang van ministers kan schaden.

Bitlocker werd tegelijkertijd met Windows Vista in 2007 geintroduceerd, maakt deel uit van Windows 7 en zal ook onderdeel zijn van Windows 8. De techniek zorgt ervoor dat alle data die op een medium wordt opgeslagen, inclusief hibernation-bestand en crash dump, via aes versleuteld wordt. De technologie werkt onder meer in combinatie met tpm-chips. In het verleden doken meermalen geruchten op dat Microsoft de functionaliteit voorzien had van een backdoor. De Nederlandse cryptografie-expert Niels Ferguson, die bij Microsoft verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van Bitlocker, verwees deze geruchten met de woorden 'over my dead body' naar het rijk der fabelen.