Hoewel Internet Explorer 10 al enige tijd beschikbaar is voor Windows 8, kunnen ook gebruikers van Windows 7 inmiddels aan de slag met de meest recente versie van Microsofts browser. Snellere laadtijden en betere ondersteuning van de webstandaarden zijn volgens Microsoft belangrijke speerpunten.

We zijn benieuwd of het softwarebedrijf deze beloften waarmaakt. Aan de interface heeft Microsoft niet gesleuteld, want die ziet er nog precies hetzelfde uit. De voornaamste wijzigingen bevinden zich dan ook onder de motorkap. Zo geeft de browser webpagina’s met JavaScript, HTML5 en CSS3 beter weer. Verder is het programma sneller. Dit blijkt als we de Peacekeeper-benchmark van Futuremark op onze testmachine loslaten. Waar Internet Explorer 9 een score haalt van 1463, doet versie 10 het met 1817 aanmerkelijk beter.

Desondanks halen de concurrenten Firefox en vooral Chrome hogere scores. Vooral op het gebied van HTML5-ondersteuning is er nog terrein te winnen voor Internet Explorer 10. Het surfprogramma maakt verder efficiënter gebruik van hardwareversnelling, zodat het webpagina’s vlotter weergeeft.

Internet Explorer 10 heeft nog altijd een geminimaliseerde interface.

Nieuwe functies  Naast de verbeteringen onder de motorkap, heeft Microsoft ook enkele zichtbare functies toegevoegd. Om typfouten op websites te voorkomen, doe je een beroep op de optie Spellingcorrectie. Opmerkelijk is dat de browser standaard een Do Not Track-verzoek indient bij bezochte websites. Hiermee laat je eenvoudig weten dat je tijdens surfsessies niet bespioneerd wilt worden door adverteerders via tracking cookies. Online reclamebureaus beslissen overigens zelf of ze gehoor geven aan dit verzoek.

Verder installeert de browser voortaan automatisch nieuwe updates. Jammer is dat Internet Explorer 10 in Windows 7 niet in staat is om gegevens uit te wisselen met andere apparaten. Overigens kan je in Windows 8 via je Microsoft-account wel gegevens synchroniseren, zoals favorieten, geschiedenis en instellingen.

De Do Not Track-optie is standaard ingeschakeld.

Conclusie Internet Explorer 10 scoort vergeleken met de concurrentie lager in verschillende benchmarks. Chrome en Firefox presteren beter en bieden meer functies. Toch is Internet Explorer 10 geen slechte browser. Het programma geeft vergeleken met zijn voorganger webpagina’s beter weer door de uitgebreidere ondersteuning van webstandaarden. Bovendien zijn de laadtijden korter. Gebruikers van Windows 7 krijgen de laatste versie binnen via Windows Update. Helaas komt versie 10 niet uit voor XP en Vista. Windows 8 bevat ook een speciale Metro-editie van Internet Explorer die geoptimaliseerd is voor aanraakbediening. Internet Explorer 10