De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft mee geprogrammeerd aan Android. Al in 2011 is de eerste code definitief in Android gestopt.

Google bevestigt dat delen van Android gemaakt zijn door de Amerikaanse geheime dienst. Volgens Google is daar geen enkel probleem mee omdat Android openbron is: iedereen mag bijdragen aan de ontwikkeling. “Alle code en partijen die hieraan hebben meegewerkt, zijn publiekelijk toegankelijk voor nazicht op source.android.com", aldus een woordvoerder van het bedrijf.
De eerste code van de NSA is al in 2011 gebruikt. De toepassing heet ‘Security Enhancements for Android’ en isoleert apps om te vermijden dat hackers en marketingmakers toegang krijgen tot persoonlijke of bedrijfsgegevens die op de telefoon staan. De bedoeling van de app is om de veiligheid van Android te verbeteren. Of er een link is met het spionageprogramma PRISM, is niet duidelijk.
Volgens BloombergBusinessweek zullen alle Androidtoestellen op termijn de NSA-toepassing meekrijgen. Daaronder bevinden zich telefoons, tablets, tv’s en auto’s. De feature zit nu al op de nieuwste Sony Experia Z, de HTC One en de Samsung Galaxy S4. Standaard is de app nu nog uitgeschakeld maar in de toekomst zal hij wel aanstaan.
SE voor Android, een afgeleide van SE voor Linux, is een stuk software dat exact hetzelfde doet op Linux. Die code wordt al meer dan tien jaar gebruikt.