Het verwijderen van bloatware van een nieuwe PC is voor de meeste Windows-gebruikers een overgangsritueel wanneer ze een nieuwe machine krijgen. Maar het verwijderen van al die voorgeïnstalleerde Metro-apps in Windows 8 is nog niet zo eenvoudig,

advertentie
 
 
 
 
Unable to play media
 
 
 
 
 
 
Embed video Dimensions:
 
Reclame duurt nog: 00:00
 

Microsoft installeert er echt een heleboel. Voor het grootste deel was de enige optie om de moderne apps stuk voor stuk te verwijderen door er met de rechtermuisknop op te klikken en Uninstall te selecteren - niet moeilijk, maar wel veel handmatig werk. Een nieuw, gratis programma probeert daar verandering in te brengen. Windows 8 App Remover is een desktopprogramma dat het deïnstallatieproces van moderne gebruikersinterface apps automatiseert. Je hoeft slechts een aantal keer te klikken om ze allemaal in één keer te verwijderen, zoiets als een Live Tile hatende versie van PC Decrapifier.

Hoewel voorgeïnstalleerde moderne apps minder irritant zijn dan typische desktop crapware, zijn er goede redenen om de apps die je niet gebruikt te verwijderen. Je maakt wat ruimte vrij op je harde schijf, en bovendien krijg je minder updates van de Windows Store. Als je minder apps hebt kun je het Start scherm eenvoudiger organiseren en minder rommel in de All Apps weergave krijgen.

Om te beginnen, download Windows 8 App Remover van Sourceforge en installeer het programma op dezelfde manier als enig ander de Selecteer in het keuzemenu jouw versie van Windows 8. Je hebt drie keuzemogelijkheden: Windows 8, Windows 8.1, of Windows 8.1.1 (kies deze laatste optie als je de lente-update voor Windows 8.1 hebt die de Windows Store app op je taakbalk plaatst).

Klik vervolgens op de List Apps knop. Je krijgt dan een lijst met alle Windows 8 apps die op je PC geïnstalleerd staan, met vakjes ernaast die niet langer grijs zijn. Nu hoef je alleen de vakjes aan te vinken naast de apps die je niet wilt. Klik op de Remove Apps knop om ze te verwijderen. Er verschijnt een laatste waarschuwing dat wat je op het punt staat te doen niet ongedaan gemaakt kan worden. Als je zeker weet dat je de apps wilt verwijderen, klik dan op Yes. Een paar seconden later worden de apps die je geselecteerd hebt grijs, wat betekent dat ze niet langer op je systeem aanwezig zijn.

Je kunt ook alle standaard apps verwijderen door op Select All te klikken en vervolgens op Remove Apps - maar hoewel dit een aanlokkelijke functie is, kun je beter voorzichtig zijn. Als je bijvoorbeeld Communication verwijdert, ben je Calendar, Mail, en People kwijt, die samen in één pakket uit de Windows Store komen. Deze apps zijn handig, en hebben enige configuratie nodig, dus je zult ze waarschijnlijk willen houden.

Vergeet ook niet dat het Start menu terug gaat komen in Windows 8.1 - mogelijk al in augustus. Wanneer het Start menu terugkomt, zal het de mogelijkheid bieden om sommige data van moderne apps in één oogopslag weer te geven, zoals het lokale weer en kalenderafspraken. Dus sommige apps zijn handig om te bewaren, zelfs als je ze momenteel niet gebruikt.Dat gezegd hebbende, als je ooit een verwijderde moderne app terug wilt, kun je deze altijd downloaden in de Windows Store.