Afdrukken
Hits: 2237

Windows Vista kan tenminste een jaar draaien, zonder dat gebruiker akkoord gaat met de productactivatie. Volgens Windows-expert Brian Livingston is het bovendien legaal.

Livingston stelt dat met een kleine verandering de productactivatie omzeild kan worden. In februari kwam de expert al met een manier waarop gebruikers de productactivatie tot drie maal toe konden uitstellen. Hierdoor kan er 120 dagen met Vista worden gewerkt zonder akkoord te gaan met de productactivatie.
Met een kleine verandering kunnen gebruikers dit nog eens acht keer voor dertig dagen uitstellen. Bovenop de dertig dagen die een gebruiker standaard de tijd heeft, kan er dan een jaar met Vista worden gewerkt zonder akkoord te gaan met de productactivatie. "Met meer onderzoek is het waarschijnlijk mogelijk om dit nog langer uit te stellen", aldus Livingston.
"De functionaliteit die ik onthul laat zien dat Microsoft een functie in Vista heeft ingebouwd, waardoor de activatie meermaals kan worden uitgesteld", zo stelt de Windows-expert. "Microsoft heeft de 'key' gedocumenteerd op zijn ondersteuningssite met een omschrijving van wat het 'Skiprearm' noemt."

Skiprearm

Livingston legt uit dat door de Skiprearm key's te veranderen van de standaardwaarde '0' naar '1' het commando 'skiprearm', dat hij eerder onthulde, keer op keer kan worden gebruikt. Waar Vista opslaat hoe vaak het Skiprearm is gebruikt heeft hij nog niet kunnen ontdekken. Daarom is het momenteel niet mogelijk om het 'trucje' vaker dan acht keer toe te passen.
Dat de productactivatie tot drie maal toe kon worden uitgesteld is destijds door Microsoft bevestigd. Hoe gebruikers dit moeten doen staat uitgelegd op de Vista Volume Activation-site.

De nieuwe ontdekking van Livingston wordt door David Lazer van het Windows Genuine Advantage program, afgedaan als 'hack'. Livingston is het hiermee oneens. "Het is geen hack, het is een gedocumenteerde functionaliteit van het besturingssysteem."