Een Windows-wachtwoord voorkomt dat anderen uw documenten bewerken of uw e-mail lezen. Vergeet u zelf het wachtwoord, dan bent ook u de toegang kwijt. Inbreken is dan de enige oplossing,

het werkt met Windows NT, 2000, XP en alle versies van Vista. Hoe goed u ook zoekt op uw computer, het Windows-wachtwoord zult u er niet vinden. Windows kent zelf uw wachtwoord namelijk ook niet, maar wel de uitkomst van een berekening die het uitvoert met uw wachtwoord. Telkens wanneer u inlogt, voert het die berekening uit en vergelijkt de uitkomst met die welke het al kent. Alleen wanneer dat klopt, mag u inloggen.

Een wachtwoord terughalen is dan ook niet mogelijk, een wachtwoord resetten wel. Een voorbeeld van een programma dat dit kan is de Offline NT Password & Register Editor van Petr Nordahl.

Download het zip-bestand (2,5 MB, het staat onderaan de webpagina) en pak deze uit naar de harde schijf. Start een brandprogramma en brandt het iso-bestand dat in de zip ligt opgeslagen naar cd. In Nero kan dit via Bestand / Openen. Selecteer dan de iso en kies voor Schrijvenen Cd sluiten voordat u opBranden klikt.

Brandt de iso direct naar cd en niet als bestand op een cd.

Plaats de cd in de computer en start de pc. Zorg ervoor dat de computer opstart vanaf de cd, dit regelt u in het BIOS. Het wijzigen van het wachtwoord gebeurt in enkele stappen, maar bij de eerste vijf vragen kunt u allemaal met Enter het standaardantwoord bevestigen (achtereenvolgends zijn dat: Boot / 1 / Windows/System32/config / 1 / 1).

Tenzij u zeker weet dat het anders zit, bevestig de standaardkeuzes met Enter.

Na de vijfde vraag heeft het kraakprogramma dat deel van het register geladen waarin de sleutels van de wachtwoorden zitten. Het laat u nu alle namen van gebruikers zien die het heeft gevonden en vraagt van welk account u het wachtwoord wilt aanpassen. Typ de naam van de gebruiker en bevestig met Enter.

Typ de naam van het te kraken account en bevestig met Enter.

Beantwoord de volgende vraag weer met Enter (No), en wacht tot het programma vraagt of het dan misschien het wachtwoord moet wijzigen of leeg moet maken. U kunt een nieuw wachtwoord opgeven, maar het is beter om dat niet te doen en het nieuwe wachtwoord blanco te maken. Het commando hiervoor is * en druk op Enter. Bevestig daarna dat u het echt wilt wijzigen met Y en Enter.

Met een * bevestigt u dat het wachtwoord leeggemaakt moet worden.

Sluit daarna het programma af met de !-toets en daarna een q als teken dat u de gewijzigde gebruikersgegevens naar het Windows Register wilt schrijven. Bevestig deze actie nog een keer met Y en Enter en daarna een Enter om het bewerken echt te stoppen.

Start nu de computer opnieuw op en log in met het blanco wachtwoord. Om een nieuw wachtwoord in te stellen, opent u het configuratieschermen kies dan voor Gebruikersaccounts. Selecteer uw account en kies voor Een wachtwoord instellen.

Waarschuwing
Een wachtwoord wijzigen zoals hier beschreven, geeft u wel weer toegang tot uw Windows-account, maar u verliest toegang tot alle gegevens die versleuteld zijn opgeslagen. De betere methode daarvoor is onder XP en Vista het maken van een wachtwoordhersteldiskette. en de Offline NT Password & Register Editor.