Afdrukken
Hits: 193

Doorgewinterde gebruikers van Windows 10 weten het – hopelijk – inmiddels wel te vinden: het aloude Configuratiescherm. Een nieuwe generatie gebruikers zoekt zich ongetwijfeld het heen-en-weer.

Met de komst van de Windows 10 heeft Microsoft om onduidelijke redenen het Configuratiescherm verstopt. Het idee was dat alle instellingsmogelijkheden onder – hoe logisch – Instellingen ondergebracht zouden worden. Da’s nooit echt gelukt. Sterker nog: qua instellingen is Windows een rommelig geheel. Wil je bijvoorbeeld software verwijderen (wat in Windows 10-terminologie weer net wat anders is dan een programma…), of specifieke instellingen aan je muis wijzigen dan is het Configuratiescherm nog altijd de snelste manier. Het opent vaak alsnog via flink doorklikken in een van de Instellingen-schermen. Maar handig? Nee. Praktischer is het om simpelweg direct het Configuratiescherm te starten. Dat kán namelijk nog wel!

Via Zoeken de sleutel tot openen van het Configuratiescherm zit verstopt onder het zoekkknopje naast de knop Start. Klik hierop en tik vervolgens in het zoekveld het woord Configuratiescherm, gevolgd door een druk op Enter en je ziet het aloude onderdeel alsnog verschijnen. Het is ‘t handigst om het Configuratiescherm gelijk in de weergave Grote pictogrammen te zetten; gebruik daarvoor het selectiemenu rechtsboven in het venster. Je ziet nu alle beschikbare onderdelen netjes op alfabetische volgorde gerangschikt. Wil je bijvoorbeeld programma’s verwijderen, klik dan op Programma’s en Onderdelen, waarna je je ding kunt doen. Ook zaken als instellingen voor muis en toetsenbord vind je terug in het Configuratiescherm. En zelfs de antieke (en tegenwoordig niet meer actief onderhouden maar nog wel werkende) back-up en imagetool zoals bekend uit Windows 7 is hier te vinden.