Op 95 procent van de pc's met Windows is tenminste een programma aanwezig waarvan de laatste veiligheidsupdate nog niet is geinstalleerd.

Dat constateert het Deense beveiligingsbedrijf Secunia op basis van cijfers die het heeft verzameld met behulp van software die op zo'n twintigduizend computers controleert hoe veilig het systeem is. 

Dat programma is ontworpen om van de geinstalleerde software op een computer te controleren of de laatst bekende veilige versie wordt gebruikt. Dat was bij slechts 4,54 procent van de onderzochte Windows-pc's altijd het geval. De rest bevatte tenminste een programma met bekende veiligheidslekken. Bij 41,94 procent van de pc's waren dat er zelfs elf of meer.

Positief Secunia denkt dat de cijfers nog te positief zijn. Omdat de controlesoftware vooral wordt gebruikt door computerbezitters die bewust met de beveiliging van hun systeem bezig zijn, zou het aantal lekke programma's onder die gebruikers relatief laag zijn.

Omdat de controlesoftware alleen wordt aangeboden voor Windows-pc's, weet Secunia niet hoe het met de beveiliging van andere systemen, zoals Apples of Linuxcomputers, is gesteld.