Klachten over Windows Vista als traag besturingssysteem? Dat is wellicht nergens voor nodig. Met een paar slimme en vaak laagdrempelige ingrepen kunt u Windows Vista beter laten presteren.

Zo helpt Windows Defender u bij het in kaart brengen van geladen programma's, kunt u de visuele effecten van de Aero-gebruikersomgeving aanpassen en de indexeeropties optimaliseren voor betere prestaties. Aan de slag!

Voor het versnellen van Windows Vista hoeft u geen halsbrekende toeren uit te halen in het Windows-register of een duur programma aan te schaffen. U kunt prima vooruit met een paar relatief eenvoudige handelingen en de standaard aanwezige gereedschappen. Het is redelijk eenvoudig om Windows Vista te optimaliseren. Welke stappen uiteindelijk de meeste meerwaarde bieden, is uiteraard afhankelijk van uw gebruikssituatie.

Stap 1 Opstartprogramma's beheren

De hoeveelheid en het type opstartprogramma's zijn van invloed op de prestaties van Windows. Waar het bij vorige Windows-versies nog relatief lastig was om een overzicht van alle opstartprogramma's op te vragen, hebt u in Windows Vista de beschikking over een centraal venster waarin u alle opstartitems in een oogopslag ziet. Open het menu Start en kies Configuratiescherm. Vervolgens kiest u voor Systeem en onderhoud en klikt u op Hulpprogramma's voor en informatie over prestaties. Klik links in het venster op de koppeling Opstartprogramma's beheren. Hiermee opent u de Softwareverkenner van Windows Defender (zie afbeelding). Een overzicht van opstartprogramma's verschijnt, waarbij u links de programmanaam ziet en rechts de bijbehorende details.

Gebruik de lijst bij Categorie om te schakelen tussen opstartprogramma's (de optie Programma's in de map Opstarten) en actieve programma's (de optie Nu uitgevoerde programma's). Standaard geeft Softwareverkenner alleen de programma's weer die voor uw gebruikersprofiel relevant zijn. Gelukkig kunt u ook een volledig overzicht opvragen. Klik daartoe op de knop Voor alle gebruikers weergeven. Het meest interessant is uiteraard de mogelijkheid om specifieke items uit te schakelen, zodat deze niet meer worden geladen bij Windows. Als u zeker weet dat u een item niet meer nodig hebt, selecteert u het en klikt u op de knop Uitschakelen (rechtsonder in het venster).

Stap 2 Indexeeropties aanpassen Zoals u waarschijnlijk weet, is Windows Vista voorzien van een vernieuwd zoekmechanisme, dat onder meer toegankelijk is via een prominent zoekvak in het startmenu. Windows Vista maakt gebruik van een indexeermechanisme, vergelijkbaar met Windows Live Desktop Search en Google Desktop Search, zodat uw bestanden snel worden gevonden. Niet alle locaties worden standaard geindexeerd. Bovendien kunt u een groot deel van de zoekinstellingen naar eigen inzicht aanpassen (zie afbeelding).

In het menu Start kiest u voor Configuratiescherm. Kies vervolgens voor Systeem en onderhoud / Opties voor indexeren. In het nieuw geopende venster ziet u welke locaties standaard worden geindexeerd. Doorgaans gaat het hier om de map met offline bestanden, het menu Start en de map Gebruikers. Om aan te passen welke locaties worden geindexeerd, klikt u op de knop Wijzigen. Kies vervolgens voor Alle locaties weergeven. Hierna kunt u naar de gewenste volumes en mappen bladeren en met een vinkje aangeven of deze moeten worden meegenomen door het indexeermechanisme. Interessanter is de mogelijkheid om bepaalde mappen waarin u nooit zoekt, uit te sluiten van indexering. Bevestig met een klik op OK.

Tip: Wat draait er?

Als u snel wilt zien welke programma's en processen op de achtergrond van Windows Vista actief zijn, kunt u gebruik maken van Taakbeheer. Taakbeheer geeft een overzicht van geopende programma's en processen. Druk op Ctrl+Shift+Esc om Taakbeheer te openen. Op het tabblad Toepassingen ziet u een lijst van geopende programma's, terwijl het tabblad Processen de huidige processen toont. Voor een volledig overzicht klikt u op de knop Processen van alle gebruikers weergeven.
U kunt Taakbeheer ook gebruiken als de gebruikersomgeving niet meer goed reageert. Kies het tabblad Processen en klik met rechts op Explorer.exe. Kies Proces beeindigen. Bevestig met een klik op de knop Proces beeindigen. Kies vervolgens voor Bestand / Nieuwe taak. Typ Explorer.exe en klik op OK. De gebruikersomgeving wordt opnieuw opgebouwd.