Microsoft heeft bij de ontwikkeling van Windows XP veel energie gestoken in het ontwerpen van een mooie strakke interface. Voor veel gebruikers is dat een positieve ontwikkeling geweest, maar als u minder goede ogen hebt kunnen sommige zaken wel eens onduidelijk zijn. Bijvoorbeeld de bureaubladpictogrammen.

Standaard zijn de pictogrammen op het bureaublad onder Windows XP voorzien van een transparante achtergrond. Dit voorkomt dat de tekst die bij deze pictogrammen hoort, wordt weergegeven op een minder fraai blokje met een achtergrondkleur. In sommige gevallen, zoals hiervoor beschreven, wilt u juist dat gekleurde blokje erachter, want dat maakt de tekst een stuk duidelijker te lezen. U verwijdert de transparantie als volgt:

1. Klik op Start / Configuratiescherm.

2. Klik op Systeem en selecteer het tabblad Geavanceerd.

3. Klik op de knop Instellingen bij het kopje Prestaties.

4. Nu opent zich een venster met een aantal tabbladen. Het tabblad dat u nodig hebt, Visuele Effecten, staat als het goed is automatisch geselecteerd. Als dat niet het geval is, dan klikt u op dit tabblad.

5. Scroll naar beneden en zoek de optie Vallendeschaduw voor namen van pictogrammen op het bureaublad gebruiken. Verwijder het vinkje voor deze optie.

6. Klik op OK en daarna nogmaals op OK.

U ziet het effect onmiddellijk. De pictogrammen zijn nu voorzien van een solide achtergrond, waardoor de tekst onmiskenbaar beter te lezen is.