Soms lijkt het wel alsof we in Windows elke dag een nieuwe update voor Java moeten installeren. Zo erg is het natuurlijk niet, maar het komt wel vaak voor. Op zich geen ramp dat we onze pc op orde moeten houden, maar het is wel irritant dat Java zijn oude versies niet opschoont.

Er zijn twee plekken waar oude Java-onderdelen zich kunnen ‘ophopen’. Allereerst de lijst met geïnstalleerde software in het Windows-configuratieschem. Ga naar Start / Configuratiescherm / Een programma verwijderen. Scrol door de lijst tot u de Java-updates tegenkomt. Klik één voor één de oude updates aan en klik op de knop Verwijderen. Laat alleen de meest recente versie staan

De tweede plek is de lijst met add-ons van Firefox. Iedere keer als je een nieuwe versie van Java installeert, komt daar een extra Java-console te staan. Geen idee of het verwijderen ervan daadwerkelijk een merkbare prestatiewinst oplevert, maar wij houden niet van ouwe zooi en willen het dus weggooien. Ga in Firefox naar het menu Extra / Add-ons en scrol naar het lijstje met Java-consoles. In principe kunt u klikken op de knop De-installeren achter iedere verouderde versie, maar als u onvoldoende rechten hebt, kan het zijn dat die knop grijs en inactief is. In dat geval sluit u Firefox eerst af, klikt u met rechts op het Firefox-pictogram en kiest u voor de optie Als administrator uitvoeren. Ga wederom naar de add-ons-lijst en nu is de knop De-installeren wel actief.