Van Windows Update merkt u meestal pas iets als een herstart nodig is. U kunt er echter ook voor kiezen om een melding te krijgen voordat er updates worden aangebracht. Dan hebt u niet alleen inzage in welke er zijn, het is dan tevens mogelijk om bepaalde updates tijdelijk of permanent over te slaan.

De melding dat er nieuwe updates zijn, activeert u door links onderin op het Windows-pictogram te klikken en dan te gaan naar Alle programma's / Windows Update. Kies vervolgens Instellingen wijzigen en verander Belangrijke updates in Naar updates zoeken, maar laat mij bepalen of ik ze wil downloaden en installeren. Zodra er in het vervolg updates zijn, verschijnt er automatisch een pictogram in het systeemvak en een ballon met de tekst Er zijn nieuwe updates beschikbaar. Klik erop en u ziet welke belangrijke en optionele updates er zijn.

Mocht u een update in de lijst willen uitstellen of overslaan, klik er dan met rechts op en kies Update verbergen en Windows Updates zal niet meer vragen of u deze wilt aanbrengen. Vergist u zich, rechtsklik dan opnieuw op een update en kies Update herstellen. Specifieke updates kunt u zo dus eenvoudig voor onbepaalde tijd negeren. Ook als er geen melding in het systeemvak te zien is, kunt u trouwens de beschikbare updates controleren via een klik op het Windows-pictogram / Alle programma's / Windows Update en dan eventueel nog op Naar updates zoeken.

Uiteraard is het erg belangrijk om inzicht te hebben in updates die u in de loop der tijd hebt overgeslagen. Klik hiertoe in de linkerkolom van Windows Update op Verborgen updates herstellen en u ziet een overzicht. Zet een vinkje voor de update(s) die u alsnog wilt aanbrengen en klik op Herstellen. In de volgende ronde zal Windows Update ze gewoon weer meenemen.