Uw iPhone, iPad, iPod touch of Apple Watch kan voor elk wifinetwerk een ander MAC-adres gebruiken om uw privacy verder te beschermen.

Om met een wifinetwerk te communiceren, moet een apparaat zich bij het netwerk identificeren door middel van een uniek netwerkadres, het zogeheten MAC-adres (Media Access Control). Als het apparaat altijd hetzelfde MAC-adres voor wifi gebruikt voor alle netwerken, kunnen netwerkexploitanten en andere netwerkwaarnemers het adres na verloop van tijd gemakkelijker in verband brengen met de netwerkactiviteiten en locatie van het apparaat. Hierdoor is een zekere vorm van gebruikerstracking of -profilering mogelijk. Dit geldt voor alle apparaten op alle wifinetwerken.

Om dit privacyrisico te verkleinen, gebruiken iOS 14, iPadOS 14 en watchOS 7 voor elk wifinetwerk een ander MAC-adres. Dit unieke, statische MAC-adres is het privé wifi-adres van uw apparaat voor dat specifieke netwerk.

Verbinding maken met wifinetwerken met een privéadres

Het gebruik van een privé wifi-adres heeft in de meeste gevallen geen gevolgen voor de manier waarop u verbinding maakt met of gebruikmaakt van een wifinetwerk. Maak verbinding met wifi op de gebruikelijke wijze.

Als uw wifirouter is geconfigureerd om u telkens te waarschuwen wanneer een nieuw apparaat verbinding maakt met het netwerk, krijgt u een melding op het moment dat uw apparaat voor het eerst verbinding maakt met een privéadres.

Als in een netwerk geen privéadres kan worden gebruikt om instellingen voor ouderlijk toezicht mogelijk te maken of te controleren of uw apparaat bevoegd is om een verbinding te kunnen maken, kunt u het gebruik van een privéadres voor dat netwerk uitschakelen.

In zeldzame gevallen kan een netwerk u toestaan verbinding te maken met een privéadres, maar krijgt u geen internettoegang. Als dat gebeurt, kunt u het gebruik van een privéadres voor dat netwerk uitschakelen.

Privéadres in- of uitschakelen voor een netwerk

U kunt het gebruik van een privéadres voor elk netwerk stoppen of hervatten. Als u zoveel mogelijk privacy wilt, laat u de instelling ingeschakeld voor alle netwerken die het ondersteunen.

iPhone, iPad of iPod touch

Open de Instellingen-app en tik op 'Wifi'.
Tik op de informatieknop naast een netwerk.
Tik op 'Privéadres'. Als uw apparaat verbinding met een netwerk heeft gemaakt zonder een privéadres te gebruiken, wordt in een privacywaarschuwing uitgelegd waarom.