Hits: 2087

KPN voert in een experimentele omgeving momenteel tests uit met dsl met een snelheid van 400 megabit per seconde. De provider wil de hogere snelheid volgend jaar gaan aanbieden aan klanten, al is onduidelijk hoeveel gebruikers die snelheid daadwerkelijk zullen halen.

"Het gaat om nieuwe technologie waarmee we pilots uitvoeren in een laboratorium", aldus KPN-woordvoerder Stefan Simons tegenover Tweakers. "Net zoals bij de invoering van vdsl in het verleden testen we het eerst in een laboratorium, voordat we het in de praktijk uitrollen." De uitrol van 'vplus' of 'super vectoring', zoals de techniek heet, moet volgend jaar gebeuren.

Hoeveel abonnees van KPN daadwerkelijk die hogere snelheid zullen halen, is nog onzeker. "Het is nog te vroeg om daar wat over te kunnen zeggen", aldus Simons. Een probleem bij dsl is dat de snelheid die wordt behaald sterk afhangt van de afstand tot de centrale. Hoewel KPN op dit moment in theorie snelheden tot 200 megabit aanbiedt, behalen veel abonnees die snelheid niet.

Kabelinternet heeft bij UPC en Ziggo momenteel een maximale snelheid van respectievelijk 200 en 180Mbit/s, terwijl glasvezel in Nederland momenteel bij Tweak in Almere en Enschede tot 1Gbit/s gaat. UPC gaf eerder aan te werken aan kabelinternet met een snelheid van 500Mbit/s.

Daarnaast voert KPN tests uit met gpon. Dat is een goedkopere manier om glasvezel uit te rollen. Op dit moment biedt KPN fiber to the home aan, waarbij sprake is van point-to-point-verbindingen. Bij point-to-point-verbindingen, die KPN nu gebruikt, heeft een glasvezelklant een volledige glasvezelkabel tot zijn beschikking; die hoeft hij niet te delen met anderen. Bij een gpon-netwerk wordt een glasvezelkabel wel over meerdere klanten gedeeld. Daardoor is de maximale snelheid flink lager en kunnen gebruikers last krijgen van te volle netwerken. Volgens KPN kunnen klanten over het netwerk alsnog een snelheid van meer dan 1Gbit/s halen.

De provider kan de investeringen in glasvezel terugschroeven nadat het de glasvezelboer Reggefiber volledig in handen kreeg. Destijds zei KPN dat plannen om over te stappen op gpon-netwerken 'niet aan de orde' zijn, maar de techniek blijkt nu dus wel te worden getest.

Bij de overname van Reggefiber bedong de Autoriteit Consument en Markt dat KPN concurrenten toegang moet blijven geven tot het Reggefiber-netwerk. Dat gaat moeilijker als gebruik wordt gemaakt van gpon: concurrerende providers kunnen dan niet rechtstreeks inprikken op het netwerk, maar moeten hun diensten leveren over het netwerk van KPN.