Afdrukken
Hits: 2236

De nieuwe iPad gaat in Nederland niet langer door het leven met verwijzingen naar de ingebouwde 4G-techniek. Apple nam deze beslissing al eerder in Australië, Engeland en enkele Aziatische landen.

Toen Apple zijn nieuwe iPad presenteerde, werden de uitvoeringen met mobiel internet groots aangekondigd met de toevoeging 'WiFi + 4G'. Niet onterecht, want de nieuwe iPad bevat inderdaad een 4G-chipset waarmee de tablet kan surfen op snelle 4G-netwerken. Alleen werkt deze chipset niet buiten Amerika; in de meeste landen is namelijk nog geen 4G (LTE)-netwerk aanwezig en in de landen waarin deze netwerken wél worden uitgerold, wordt gekozen voor een andere 4G-frequentie dan in Amerika. De iPad is dan ook niet op deze 4G-netwerken te gebruiken.

Van iPad 4G naar iPad cellular Na klachten van een consumentenorganisatie in Australië besloot Apple de term '4G' uit de naamgeving te verwijderen. Hierop begonnen ook consumentenorganisaties in andere landen te morren. Het resultaat is dat Apple de term '4G' nu wereldwijd uitfaseert. Engeland en enkele Aziatische landen zijn al aan de beurt geweest, de term is sinds vandaag niet meer in de Nederlandse Apple Store te vinden en op termijn zal de noemer '4G' zelfs uit de Amerikaanse en Canadese Apple Stores verdwijnen. Hoe Apple de nieuwe iPad-modellen dan wel aanduidt? Met 'WiFi + cellular', wat in ieder geval aangeeft dat het om een ander model gaat dan de voorgaande iPads die met 'WiFi + 3G' aangeduid werden.