Iedere dag worden er tientallen miljarden spamboodschappen de wereld over gestuurd. Een woordvoerder van Gmail verklaart echter dat het aantal dit jaar niet gestegen is in vergelijking met 2006 en dat er zelfs een lichte daling valt te constateren. Cijfers wil Google, de eigenaar van Gmail, in dit verband niet noemen. Het bedrijf stelt wel dat spammers meer en meer ontmoedigd lijken te raken door de veiligheidsbarrières die tegen hen worden opgeworpen.

Dat meldt technologiemagazine Wired. Het online tijdschrift haalt ook experts aan die juist zeggen dat het aantal spamboodschappen nog steeds stijgt. Wel is het zo dat gebruikers de laatste jaren ongeveer dezelfde hoeveelheden spam binnenkrijgen. Er wordt veel meer spam verstuurd, maar er wordt ook een veel groter percentage geblokkeerd omdat filtersystemen de laatste jaren sterk zijn verbeterd. Een analist van Jupiter Research schat dat de gemiddelde internetgebruiker dit jaar zo’n 4350 spamboodschappen heeft ontvangen. In het jaar 2010 is dat aantal gestegen tot 4400 boodschappen, een marginaal verschil.

Er is een aantal redenen te noemen voor de daling in de hoeveelheid spam die ook daadwerkelijk wordt bezorgd. Grote e-mailproviders als Google, Hotmail en Yahoo werken constant aan het bijstellen van hun filterprogramma’s, waarbij wordt uitgegaan van meldingen van individuele gebruikers. Google meldt dat het alle verzonden exemplaren van een bepaalde spamboodschap binnen enkele seconden kan onderscheppen en van haar mailservers verwijderen.

Terwijl er veel wordt gedaan om dit soort ongevraagde e-mail tegen te houden, zijn consumenten ondertussen steeds meer geïnteresseerd in commerciële e-mailboodschappen waar ze wel om hebben gevraagd. Daarbij kan het gaan om financiële dienstverlening maar bijvoorbeeld ook om de nieuwsbrief van een modemerk.