Een ruime meerderheid (90%) van de leden van HCC onderzoekt of een site veilig is voordat men aankopen doet, zo blijkt uit onderzoek. Het nagaan van een site gebeurt bijvoorbeeld door het controleren van de site op een fysiek adres, het zoeken van referenties of door het bekijken of de betreffende site een keurmerk heeft.

HCC vroeg ruim 1800 leden naar hun mening over kopen via internet. Online winkelen is populair onder de respondenten. Bijna 90 procent koopt wel eens een product via internet. Als redenen voor online winkelen worden het gemak door bijvoorbeeld levering aan huis en de mogelijkheid om 24 uur per dag te bestellen genoemd.

Veiligheid 17 procent van de respondenten heeft geen goede ervaringen met online winkelen. Het niet leveren van het bestelde product, een verkeerde levering en het te laat leveren worden vaak genoemd als slechte ervaringen.

Leden die niet online winkelen omdat ze het onveilig vinden zijn met name bang dat bank- en creditcardgegevens worden misbruikt. Ook geven zij aan dat ze bezorgd zijn dat het bestelde product niet geleverd wordt terwijl ze er wel voor betaald hebben.

Duitsland Ruim 35 procent van de HCC-leden geeft tussen 50 en 100 euro per online aankoop uit. Vooral online betalen via internetbankieren (iDeal) is populair. Naar dit betaalmiddel gaat bij de meerderheid van de leden ook de voorkeur uit. 52 procent van de respondenten bestelt wel eens producten van buiten Nederland, met name bestellingen vanuit Duitsland zijn populair.