KPN, Vodafone en T-Mobile gaan vanaf volgend jaar op verzoek van de politie gestolen telefoons mogelijk onbruikbaar maken. Dat doen ze door blokkering van het imei-nummer van de telefoon, wat in het buitenland al vaker wordt toegepast.

De blokkering van het imei-nummer moet ervoor zorgen dat het aantal berovingen waarbij de telefoon wordt meegenomen, zal dalen. Nu gebeurt het vaak dat een dief de telefoon, vaak een smartphone, doorverkoopt, waarbij de nieuwe gebruiker met een nieuwe simkaart de telefoon kan gebruiken. De maatregel moet leiden tot de ontmoediging van dergelijke straatroven en is volgens het ministerie van Veiligheid van Justitie al succesvol toegepast in Belgiƫ en het Verenigd Koninkrijk, meldt het AD.

De blokkering zou moeten gebeuren door het imei-nummer van de telefoon te weren van de netwerken. Daarvoor moeten providers KPN, Vodafone en T-Mobile het imei op een 'blokkadelijst' zetten. Het imei-nummer van een telefoon kan niet eenvoudig worden gewijzigd, maar het is wel mogelijk. Daardoor zijn gestolen telefoons uiteindelijk eventueel alsnog bruikbaar te maken.

Per jaar zijn volgens het ministerie zo'n 8000 mensen slachtoffer van straatroof waarbij de telefoon wordt gestolen. Het ministerie riep gebruikers eerder deze week op om beveiligingsapps in te schakelen op smartphones, zoals Find My iPhone voor iOS en Lookout, Prey of Samsung Dive op Android. Die apps zouden de opsporing van gestolen smartphones vergemakkelijken. Het imei-nummer is in de software van telefoons op te vragen door in de Telefoon-app *#06# in te voeren.