Elektrische apparaten verbruiken ook in de stand-bystand elektriciteit. Ingenieur Hans Meyvaert van het Departement Elektrotechniek van de KU Leuven werkt aan een chip die het sluipverbruik in de stand-bystand 10 tot 100 keer kan verminderen.

Naar schatting gaat zo’n 10 procent van het elektriciteitsverbruik op aan sluipverbruik. Het probleem zit hem in de spanningsconverter (in de volksmond: adapter). De netspanning van het elektriciteitsnetwerk is een hoge wisselspanning. Deze moet omgezet worden naar een voedingsspanning voor de toestellen. En dat is een lagere gelijkspanning. Die omzetting gebeurt in de adapter.

‘Die adapter is afgestemd om zo efficiënt mogelijk te zijn wanneer het apparaat is ingeschakeld, aldus Hans Meyvaert. ‘Het vermogen van de adapter is veel hoger dan nodig bij de waakstand van apparaten. De prestatie van de adapter is in stand-by dus verre van optimaal. Het is alsof je een energiecentrale een enkele eengezinswoning laat bevoorraden.’

De oplossing is volgens Meyvaert een aparte spanningsconverter met een laag vermogen voor de waakstand. De gewone adapter kan dan helemaal uitgeschakeld worden tijdens stand-by. De adapter voor de waakstand wacht op een signaal en voorziet dan het vermogen om het apparaat weer aan te schakelen. Zo’n extra converter betekent voor de fabrikanten wel een extra onderdeel: dat moet dus zo klein en goedkoop mogelijk zijn.

Meyvaert ontwierp daarvoor een chip: ´De componenten van de spanningsconverter zijn volledig geïntegreerd in een chip, die 10 microwatt kan voorzien voor functionaliteit tijdens de waakstand. Dat maakt dat het sluipverbruik 10 tot 100 keer minder kan. Voor de fabrikant is zo’n chip ook goedkoop bij massaproductie.’