Toekomstige Windows-versies moeten flink worden aangepast om optimaal gebruik te maken van de toekomstige multicore-processors. Windows Vista is ontworpen om twee tot maximaal vier rekenkernen (cores) aan te sturen. Maar naar verwachting worden desktopcomputers in de nabije toekomst uitgerust met processors die wel 8, 16, 64 en nog meer kernen zullen bevatten.

Dat zegt Ty Carlson, directeur Technische Strategie van Microsoft, tijdens een paneldiscussie op de Future in Review Conference. Volgens Cnet moeten softwaremakers anders programmeren dan ze in het verleden gewend waren. Tot nu toe werden programma's meestal ontworpen om seri�le handelingen te verrichten. Daarbij neemt de snelheid van het programma toe als de kloksnelheid van de processor toeneemt.

Op dit moment zijn dualcore processors, met twee rekenkernen, echter gemeengoed en de eerste quadcore (vier rekenkernen) is onlangs ge�ntroduceerd door Intel. De chip-industrie is met deze core-technologie een geheel andere weg ingeslagen. Een moderne computer heeft meerdere rekenkernen, en is gebaat bij een programma dat is ontworpen om meerdere processors tegelijk aan te sturen. Moderne processors werken dus optimaal met programmatuur dat de processen parallel afwikkelt.

In het laboratorium heeft Intel al een processor met wel 80 rekenkernen gemaakt. Voor reguliere desktop-pc's is dat nog toekomstmuziek, maar Carlson is ervan overtuigd dat de software-ontwikkelaars snel met dit fenomeen te maken zullen krijgen. Windows Vista is weliswaar ontworpen voor de afwikkeling van meerdere processen (threads), maar kan zeker nog geen 16 processen tegelijk afhandelen, om nog maar te zwijgen over 80 processen.