De Amerikaanse chipproducent Intel heeft misbruik gemaakt van zijn dominante marktpositie. Het doel was om de voornaamste rivaal AMD te benadelen, aldus de Europese Commissie vrijdag in een voorlopig oordeel. Het standpunt is een eerste stap naar een eventuele boete van EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie). Intel krijgt tien weken de tijd om een reactie te geven.

Volgens Brussel betaalde Intel een computerfabrikant aanzienlijke bedragen om af te zien van een computer met AMD-chips. Ook bood Intel fabrikanten grote kortingen als ze maar geheel geen producten van de concurrent zouden kopen. Het verkocht ook chips onder de gemiddelde kostprijs.

Deze drie praktijken zijn ieder op zich al inbreuken van de concurrentieregels, vindt de Europese Commissie.

Intel en AMD, beide uit de Amerikaanse staat Californië, zijn de voornaamste chip-leveranciers voor de 1 miljard computers ter wereld. De twee voeren een felle concurrentiestrijd.

Dit voorjaar leek Intel de strijd te hebben gewonnen. Het concern zag zijn omzet, winst en aandelenkoers stijgen. De winst en koers van AMD daalden. Het marktaandeel van AMD zakte van 25 procent eind 2006 naar minder dan 19 procent eind maart.

AMD heeft over de hele wereld rechtzaken geopend tegen Intel, onder meer in de Verenigde Staten en in Zuid-Amerika. Nog nergens is een eindvonnis gegeven.