Hoe zou het toch gaan met Windows Vista? Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft is intussen een half jaar op de markt. Een teken aan de wand is het feit dat in juli de topman van Acer, Gianfranco Lanci, tegen de Duitse editie van de Financial Times heeft gezegd dat de hele industrie teleurgesteld is over Vista omdat Vista de vraag naar pc's niet heeft laten groeien. Nou lijkt me dat een probleem voor de industrie zelf. Zorg liever dat je niet afhankelijk bent van een product van een ander. Maar er is wel degelijk iets aan de hand met Vista, want zoals Lanci zegt, veel klanten vragen uitdrukkelijk om XP als ze een nieuwe pc kopen.

Hoeveel klanten doen dat? Genoeg om de verwachtingen van Microsoft zelf significant te veranderen. Voor 2008 verwacht MS dat XP goed zal zijn voor 22 procent van de verkoop; dat was eerder 15 procent. De verwachting voor Vista is teruggebracht van 85 naar 78 procent. Nog steeds een grote overmacht voor Vista, maar wat wil je als er vrijwel niets anders wordt aangeboden.

In 2004 heb ik aangekondigd dat ik voor het verschijnen van de nieuwe Windows nog gauw een pc zou kopen. Ik heb iets langer gewacht maar zopas ben ik inderdaad op zoek gegaan naar een laptop met XP. Dat kostte moeite, en door het geringe aanbod heb je minder kans op heel voordelige aanbiedingen. Maar de laptop die ik heb gekocht zou met Vista veel trager zijn geweest, terwijl deze nieuwe XP-laptop beduidend sneller zal zijn dan de oude. Bovendien hoef ik niet te leren waar MS in Vista allerlei vertrouwde knopjes nu weer heeft verstopt.

Links en rechts op internet kun je instructies vinden hoe je in Vista de oude XP-inrichting kunt herstellen. Nou gebeurt dat met de meeste vernieuwingen. Zelf laat ik XP zoveel mogelijk eruitzien als Windows 98. Wel een teken aan de wand is dat er veel belangstelling blijkt te zijn voor het downgraden, voor het installeren van XP op een gekochte Vista-machine. Alleen kopers van Vista Business hebben recht op een gratis downgrade van MS, en natuurlijk kun je terug als je Vista over een oude XP-installatie heen hebt gezet. Anders moet je een dure doos met XP kopen en een hele installatie doorlopen met alle risico's van dien. Ik raad dat af.

Meer opmerkelijke feiten uit de markt. Het was al bekend dat Dell de verkoop van XP heeft hervat. Nieuw is dat Lenovo bekend heeft gemaakt dat de Olympische Spelen volgend jaar zullen draaien op XP. Het Massachusetts Institute of Technology, toch geen broeinest van achterlijkheid, adviseert zijn studenten Windows XP. CompUSA adverteert met de grootste keus aan XP-computers van de VS. Beide worden gemeld door Zdnet. En de Nederlandse Consumentenbond roept een meldpunt in het leven voor klachten over Vista, zoals trage pc's, niet werkende randapparatuur en het niet kunnen afspelen van muziek en films.

Deze dingen kun je afdoen als incidenten, maar zoveel ongenoegen was er zes jaar geleden niet over XP. Dat was namelijk objectief beter dan Windows 98. En moeten we nou blij zijn of niet dat MS over drie jaar denkt klaar te zijn met de opvolger van Vista?