Van Windows Vista zijn in het eerste jaar maar half zo weinig zwakke plekken aan het licht gekomen als van Windows XP in dezelfde periode. Dat staat te lezen in het veiligheidsrapport dat Jeff Jones, Veiligheidsexpert van het door Microsoft opgezette bedrijf Trustworthy Computing, deze week heeft gepubliceerd.

Vista deed het niet alleen beter dan XP maar liet ook de besturingssystemen Red Hat rhel4ws, Ubuntu 6.06 LTS en Apple Mac OS X 10.4 achter zich. Volgens Jones presteerden zij allemaal minder op het gebied van veiligheid in hun eerste jaar. Microsoft heeft gedurende 2007 in totaal zeventien veiligheidsbulletins en patches uitgegeven voor Vista. Voor XP waren dat er in het eerste jaar dertig. Daarnaast moesten er in Vista 36 zwakke plekken worden gerepareerd, terwijl er in XP maar liefst 65 problemen moesten worden opgelost. Jones stelt ook dat er momenteel dertig veiligheidsrisico’s voor Vista bestaan die nog niet zijn opgelost. Vista had aan het einde van het eerste jaar 54 van dat soort zwakheden.

“Deze resultaten tonen aan dat Windows Vista aanzienlijk minder kwetsbaar is dan zijn voorganger”, schrijft Jones in zijn blog. Hij voegt daar echter aan toe dat het inventariseren van zwakheden alleen niet voldoende is om een complete veiligheidsanalyse te kunnen maken. Het simpele feit dat een systeem minder zwakke plekken vertoont maakt het wel eenvoudiger om het goed te beveiligen, omdat er meer tijd kan worden besteed aan het implementeren van nieuwe veiligheidsupdates. “Deze gegevens bewijzen alleen maar dat Vista kwantitatief een veiliger systeem is, niet dat het minder risico loopt.”