Het aantal nieuwe kwaadaardige programma's op internet neemt dit jaar met maar liefst een factor tien toe. Virusexperts van Kaspersky Lab verwachten in 2008 maar liefst 1 miljoen nieuwe beveiligingsoplossingen te moeten ontwikkelen om de ruim twintig miljoen nieuwe kwaadaardige programma's te kunnen neutraliseren.

Het aantal nieuwe malware programma's op internet, met inbegrip van virussen, wormen en Trojaanse paarden, bedroeg in 2007 2.227.415. Dit kwam neer op een viervoudige toename van de resultaten van 2006 (535.131).

"Waar we enkele jaren geleden nog spraken van 200 nieuwe virussen per maand moeten we nu al beginnen te spreken van nieuwe malware per seconde. Een duidelijk bewijs dat cybercrime, die onder andere aan de basis ligt van deze cijfers, een bedreiging vormt voor het internet" aldus Eddy Willems, security evangelist bij Kaspersky Lab.

Naast de kwantiteit is ook de kwaliteit van schadelijke programma's verhoogd. Nieuwe en meer complexe 'monsters', zoals de beruchte Zhelatin (ook wel Storm Worm) nemen toe en tonen een breed scala van vijandig gedrag en distributiemethoden.