Microsoft zou kunnen heroverwegen om Windows XP na 30 juni niet meer te verkopen, als er vraag naar blijft bestaan. Dat heeft topman Steve Ballmer van het bedrijf donderdag gezegd tijdens een gesprek met de pers in het Belgische Louvain-La-Neuve, meldt Reuters. Hij liet wel weten dat dat besluit op dit moment niet aan de orde is: volgens Ballmer verkopen de meeste computerhandelaren pc's met XP's opvolger Windows Vista,  en kiezen ook de meeste consumenten voor het nieuwe besturingssysteem. 

Windows Vista kwam eind 2006 op de markt, maar veel gebruikers houden nog vast aan zijn voorganger. Vista stelt aanzienlijk hogere eisen aan ondermeer de snelheid en de geheugencapaciteit van de pc dan XP.

Concessie Volgens Microsofts planning is XP na 30 juni niet meer leverbaar. Die datum was al een concessie aan computerfabrikanten als Dell en Hewlett-Packard, die onder klanten nog veel vraag naar XP bespeurden. Eigenlijk zou Microsoft de levering al vijf maanden eerder staken.

Ultralicht Onlangs maakte het bedrijf ook al bekend een uitzondering te maken voor 'ultralichte systemen'. Dergelijke goedkope computers, veelal laptops, winnen aan populariteit. Ze kunnen echter Vista niet aan.

Door XP voor deze computers te blijven aanbieden, hoopt Microsoft het alternatieve besturingssysteem Linux de wind uit de zeilen te nemen. De populaire Eee PC van Asus maakt van die software gebruik, al is een XP-versie ook al aangekondigd.